Στις θερινές εκπτώσεις ποντάρουν οι έμποροι για ενίσχυση του τζίρου

Στις θερινές εκπτώσεις ποντάρουν οι έμποροι για ενίσχυση του τζίρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοράς και αύξηση του τζίρου έχει ο εμπορικός κόσμος από τις τακτικές θερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν επισήμως χθες και θα διαρκέσουν έως τις 30 Αυγούστου. Σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χρόνια η αισιοδοξία για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος είναι μεγαλύτερη φέτος, πρώτον, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και δεύτερον, λόγω της σχετικής βελτίωσης της ψυχολογίας που διαφαίνεται στους Ελληνες καταναλωτές. Με αφορμή, πάντως, την έναρξη των εκπτώσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επαναφέρει παλαιότερη πρότασή της για αλλαγές στις ημερομηνίες και στον τρόπο διενέργειας των εκπτώσεων, έτσι ώστε αυτές να είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών.

Χθες, βεβαίως, πρώτη ημέρα των εκπτώσεων, η κίνηση στους βασικούς εμπορικούς δρόμους ήταν περιορισμένη, με τους καταναλωτές να προβαίνουν κυρίως σε έρευνα αγοράς. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιουλίου 2014, όλα τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, βάσει του νόμου 4177/2013.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ θέτει εμμέσως πλην σαφώς επί τάπητος πρόταση για τη διενέργεια εκπτώσεων σε ορισμένους κλάδους λιανεμπορίου σε διαφορετικές περιόδους από αυτές που ισχύουν σήμερα. Ανάλογη πρόταση είχε τεθεί το 2012, όταν, για παράδειγμα, είχε προταθεί ο κλάδος των σχολικών ειδών να μπορεί να πραγματοποιεί εκπτώσεις τον Νοέμβριο, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει τα αποθέματά του. Στο άρθρο 15, παρ. 7 του νόμου 4177/2013 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία τα εποχικά είδη μπορούν να προσφέρονται σε μειωμένη τιμή. Στην πραγματικότητα, όμως, η ρύθμιση αυτή παραμένει ανενεργή. Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΣΕΕ, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι επιθυμούν να αλλάξει ο χρονικός προσδιορισμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες με βάση το ισχύον καθεστώς πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οι προτάσεις αυτές ενδεχομένως να αξιοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταρτισθεί κώδικας καλών πρακτικών για τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Το καθεστώς των προσφορών και των εκπτώσεων θα επανεξετασθεί στα τέλη του έτους, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2015 να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαδηλώσεις

Από διαδηλώσεις σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αντεγκλήσεις μεταξύ απεργών εμποροϋπαλλήλων και καταναλωτών συνοδεύθηκε προχθές Κυριακή η εφαρμογή του πιλοτικού μέτρου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα τουριστικές περιοχές. Στην οδό Ερμού άνοιξαν μόνο επτά καταστήματα που ανήκουν σε λιανεμπορικές αλυσίδες, τα οποία όμως υπό τις πιέσεις των διαδηλωτών έκλεισαν, για να ανοίξουν ξανά μετά τη 1.30 το μεσημέρι. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη, όπου κλειστές έμειναν εννέα στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις.

Η «μάχη της Κυριακής» αναμένεται, πάντως, να έχει και νέο επεισόδιο, που θα παιχτεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εκτός από την προσφυγή που έχουν καταθέσει από κοινού η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας εφαρμόζεται το μέτρο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν προσφυγές και από το αντίπαλο «στρατόπεδο». Θεωρείται, δηλαδή, πιθανό μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα που εδρεύουν σε περιοχές εκτός των δέκα που ορίζει η απόφαση θα καταθέσουν προσφυγή με το επιχείρημα της διακριτικής μεταχείρισης και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή