«Καπέλο» 1,7 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

«Καπέλο» 1,7 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 1,7 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μόνο για τα έτη 2012 και 2013. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού αφορά την κάλυψη της ακριβής τιμής της ενέργειας που παράγεται στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από σταθμούς ντίζελ και μαζούτ και το οποίο έφτασε το 2012 στα 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το μέσο κόστος παραγωγής για το Ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας το 2012 ήταν 83 ευρώ η μεγαβατώρα, το κόστος παραγωγής στα Αντικύθηρα την ίδια χρονιά έφτασε στα 1.748 ευρώ η μεγαβατώρα, στους Αρκιούς 893 ευρώ η μεγαβατώρα και στην Κρήτη στα 239 ευρώ η μεγαβατώρα!

Τα στοιχεία καταγράφονται στην απόφαση της ΡΑΕ για τον προσδιορισμό του ύψους του ετήσιου ανταλλάγματος προς τους προμηθευτές ρεύματος για το κόστος που ανέλαβαν παρέχοντας Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα με την απόφαση, για το 2012 το ετήσιο αντάλλαγμα προσδιορίζεται στα 809 εκατ. ευρώ και για το 2013 στα 815 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται επιπλέον 33,2 εκατ. ευρώ περίπου που η ΡΑΕ αναγνωρίζει ως αντάλλαγμα στη ΔΕΗ για παροχή υπηρεσιών προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου την περίοδο 25.1.2012 έως και 30.4.2013. Αφορά κατά βάση τους πελάτες των Energa και Ηellas Power για το διάστημα που ο νόμος υποχρεώνει τη ΔΕΗ (ως τελευταίο καταφύγιο) να προμηθεύει με ρεύμα μέχρι να επιλέξουν τον νέο τους προμηθευτή.

Η απόφαση της ΡΑΕ δεν έχει λάβει υπόψη της επίσης το κόστος για την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών για το σύνολο του έτους 2012 στο σύστημα της Κρήτης και το ήμισυ του αντίστοιχου κόστους του συστήματος της Ρόδου και για το έτος 2013 το συνολικό κόστος που αφορά τα συστήματα Κρήτης, Μεγίστης και Μυκόνου. Αυτό γιατί ο Διαχειριστής Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) παρουσίασε στη ΡΑΕ κόστη για ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για τα οποία δεν είχαν χορηγηθεί άδειες παραγωγής και η αρμόδια αρχή δεν αναγνώρισε τις σχετικές δαπάνες. Η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ πάντως δεν ήταν σε θέση χθες να διευκρινίσει ποιο είναι αυτό το κόστος και γιατί δεν υπήρξαν άδειες για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που εγκαταστάθηκαν στα παραπάνω νησιά.

Στα συνολικό κόστος ΥΚΩ που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές με αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, περιλαμβάνεται επίσης η επιδότηση του ρεύματος που καταναλώνουν οι πολύτεκνοι, η οποία έφτασε στα 11,5 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 11 εκατ. ευρώ το 2013. Περιλαμβάνει, τέλος, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 33,6 εκατ. ευρώ για το 2013. Το κόστος για τις ΥΚΩ θα επιμεριστεί στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή