Λύση-πακέτο για ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια επιχειρήσεων ώς τον Αύγουστο

Λύση-πακέτο για ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια επιχειρήσεων ώς τον Αύγουστο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτητα, ευελιξία, ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αποτροπή του ηθικού κινδύνου αποτελούν τις τέσσερις βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν την πρόταση για την εξωδικαστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Η ικανοποίηση και των τεσσάρων αρχών μοιάζει με εξαιρετικά δύσκολο γρίφο, όμως με το ιδιωτικό χρέος να φτάνει κοντά στα επίπεδα του ΑΕΠ της χώρας –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης– αυτή είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η πρόταση, την οποία καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση έως τα μέσα Αυγούστου, θα αφορά κατ’ αρχάς τις επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση τα νοικοκυριά, ενώ τίθεται ως στόχος η συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή οι οφειλές όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό και για να διευκολυνθούν οι εξωδικαστικές συμφωνίες μελετάται να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση όλων των πιστωτών μιας επιχείρησης, εφόσον 33%35% των ιδιωτών πιστωτών εγκρίνει το πλάνο αναδιάρθρωσης και το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβάλλεται.

Αυτό, πάντως, που κατέστη χθες σαφές μετά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι ότι ο μηχανισμός που θα αποφασισθεί θα έχει έκτακτο και όχι μόνιμο χαρακτήρα. «Προφανώς δεν θα είναι μόνιμος ο τρόπος. Χρειάζεται ένας έκτακτος μηχανισμός για ένα έκτακτο πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά χθες μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους μετέχουν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Η εξωδικαστική διαχείριση των οφειλών επιχειρήσεων που κρίνεται ότι είναι βιώσιμες με διαδικασίες που σύμφωνα με το πλέον φιλόδοξο σενάριο θα μπορούν σε κάποιες τουλάχιστον απλές περιπτώσεις να ολοκληρώνονται ακόμη και εντός είκοσι ημερών εκτιμάται ότι διασφαλίζουν τον στόχο της ταχύτητας. Προς την ίδια κατεύθυνση μελετώνται και παρεμβάσεις στην προπτωχευτική και πτωχευτική διαδικασία. Σήμερα δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που κάνουν κατάχρηση του άρθρου 99, προκειμένου επί μακρόν να αποφεύγουν τις πληρωμές και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους.

Επιπλέον, η διαδικασία πτώχευσης στην Ελλάδα διαρκεί έως και τριάμισι έτη. Οι τεράστιες καθυστερήσεις είναι ορατές και στη δικαστική ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών, κατά την εφαρμογή δηλαδή του «νόμου Κατσέλη». Η συσσώρευση των αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχει ως συνέπεια για το 52% των περιπτώσεων να ορίζεται δικάσιμος πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και για ένα περίπου 20% ακόμη και δέκα χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ευελιξία, προκρίνεται από όλες τις πλευρές όχι μία οριζόντια ρύθμιση των χρεών, αλλά ρυθμίσεις «α λα καρτ» με βάση το προφίλ της επιχείρησης.

Το θέμα του ουδέτερου αποτελέσματος και της αποφυγής του ηθικού κινδύνου είναι αυτά που τίθενται επιτακτικά από τρόικα και τράπεζες, κάτι, άλλωστε, που είχε διαφανεί και κατά τη διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τον περασμένο Δεκέμβριο. Για τον λόγο αυτό, ο όποιος μηχανισμός δεν θα είναι οριζόντιος, ούτε θα παραπέμπει σε γενικευμένη διαγραφή χρέους (τόκων ή κεφαλαίου), ενώ θα έχει, όπως προαναφέρθηκε, ημερομηνία λήξης. «Δεν θέλουμε οι μπατακτσήδες να γελάνε με έντιμους ανθρώπους», επεσήμανε με νόημα χθες μετά τη συνάντηση του υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Χθες, τέλος, στη συνάντηση με την τρόικα παρουσιάστηκαν οι μελέτες που θα αποτελέσουν μια βάση συζήτησης, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται και το «ευαγγέλιο», για την τελική λύση. Πρόκειται για τη μελέτη της KPMG σχετικά με την εξωδικαστική επίλυση του χρέους και την προπτωχευτική διαδικασία, μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών σχετικά με τα προβλήματα που εντοπίζονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και μελέτη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για τον «Τειρεσία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή