Αρνητική η τρόικα σε νέα ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Αρνητική η τρόικα σε νέα ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις προσδοκίες που έχει προκαλέσει σε εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, από τη μία πλευρά (για τη φημολογούμενη νέα ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία), και στην τρόικα, από την άλλη πλευρά, είναι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Μολονότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι ούτε χθες, στη δεύτερη συνάντηση με την τρόικα, ετέθη το θέμα της επαναρρύθμισης των οφειλών στα Ταμεία, ωστόσο για τη συνάντηση που είχε με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές ούτε που θέλουν να ακούσουν για νέες διευκολύνσεις, και μάλιστα διαφωνούν στη θέσπιση ελαστικότερων κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σε επίπεδο Ταμείων φαίνεται να υποστηρίζεται μόνο από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο και τον επικεφαλής του ΕΤΕΑ κ. Α. Παπανικολάου. Μάλιστα ο πρώτος παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας χωρίς ωραιοποιήσεις την κατάσταση των εσόδων ζητώντας από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να ελέγξει μόνο του μέσω του πληροφοριακού συστήματος πώς υλοποιείται η ρύθμιση για να διαπιστώσει ότι απέχουν παντελώς, λόγω των ανέφικτων προϋποθέσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν και τις υψηλότερες οφειλές. Δεδομένης των προβλημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταλήξει να ζητήσει τουλάχιστον τρεις σημαντικές βελτιώσεις στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση της «νέας αρχής» που έδιδε τη δυνατότητα 48 δόσεων για την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την 31.12.2013. Η πρώτη βελτίωση αφορά την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι την ημερομηνία έναρξης της βελτιωμένης ρύθμισης. Δηλαδή, εάν συμφωνήσει μέσα στον Αύγουστο η τρόικα σε 72 δόσεις (πρόταση του υπουργείου Εργασίας που έλαβε υπόψη ότι ο IRS στις ΗΠΑ μετά την κρίση επεξέτεινε τον αριθμό δόσεων σε αντίστοιχο αριθμό), η πρόταση του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιηθούν οι οφειλές μέχρι τον Αύγουστο του 2014.

Η δεύτερη βελτίωση αφορά την ειδική μεταχείριση που πρέπει να έχουν οι πληγέντες από την ύφεση μικροί και μεσαίοι, ενώ για τους οφειλέτες των μεγάλων ποσών προτείνεται να εξετάζεται και η δυνατότητα ακόμη και καταβολής περισσότερων των 72 δόσεων εάν κριθεί ρεαλιστική η αποπληρωμή των οφειλών.

Αυτό το σενάριο συνοδεύεται και από επιμέρους προτάσεις, όπως εκπτώσεις σημαντικές στα πρόσθετα τέλη ή και αξιοποίηση του πτωχευτικού δικαίου για αύξηση των δόσεων σε έως και 120. Ωστόσο όλα αυτά βρίσκονται ακόμη ένα στάδιο πριν από την έναρξη μιας ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης καθώς πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χθες η τρόικα έβαλε «πάγο» στον υπουργό Εργασίας.

Ειδικότερα στη σχετικά σύντομη σε χρονική διάρκεια συνάντηση που είχε χθες η τριάδα του υπουργείου Εργασίας (Γ. Βρούτσης, Βασ. Κεγκέρογλου και Αν. Στρατινάκη), οι εκπρόσωποι των πιστωτών, με επικεφαλής τον κ. Τόμσεν, φέρεται να εξέφρασαν δυσαρέσκεια όχι μόνο για το ενδεχόμενο επαναρρύθμισης των οφειλών αλλά και για την αύξηση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Μπορεί φέτος οι δικαιούχοι να πληρωθούν από το ειδικό αποθεματικό αλλά στο μέλλον είπαν ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός στις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις. Αντιστοίχως αυστηρή αναμένεται να είναι και η προτροπή που θα δώσουν σήμερα στον υφυπουργό κ. Βασ. Κεγκέρογλου με τον οποίο θα συζητήσουν την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλα προνοιακά επιδόματα. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την τρόικα να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας τον συντονισμό του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από άλλα υπουργεία, όπως το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν γενικότερα τα οικονομικά των Ταμείων και η εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, στο επτάμηνο τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εκταμιεύσει το 57,73% της κρατικής χρηματοδότησης, έναντι στόχου 58,33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή