Αξιολόγηση σε δύο δόσεις σχεδιάζει ο Γ. Χαρδούβελης

Αξιολόγηση σε δύο δόσεις σχεδιάζει ο Γ. Χαρδούβελης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διαχωρισμό του επόμενου ελέγχου σε δύο σκέλη σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης, δημιουργώντας δύο διακριτές ενότητες συζητήσεων με την τρόικα και διαμορφώνοντας ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, με κομβικό σημείο τα μέσα Οκτωβρίου. Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε στους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας το σχέδιό του, με τους τελευταίους να μην το απορρίπτουν, αλλά να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί.

Οπως είναι γνωστό, ο επόμενος έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα έχει μία μακροσκελή και «βαριά» ατζέντα, που θα περιλαμβάνει τη συζήτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέο ασφαλιστικό, αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον βαθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, την κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικού κενού και ενδεχόμενη ανάγκη νέου πακέτου στήριξης, τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του κ. Χαρδούβελη είναι ο έλεγχος να «σπάσει» σε δύο ενότητες. Η πρώτη θα αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, την πορεία της οικονομίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και θα γίνει γνωστό εάν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και κυρίως το ύψος των αναγκών αυτών. Κατ’ επέκταση θα ξεκαθαρίσει το ποσό που θα απομείνει στο αποθεματικό του ΤΧΣ (σήμερα ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ) και θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015. Ετσι, θα ξεκινήσει η συζήτηση με την τρόικα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διαπραγμάτευση που μπορεί να κλείσει σύντομα, εάν δεν προκύψει κάποια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τα δύο οφέλη

Το σχέδιο αυτό «κρύβει» διπλό όφελος για την Ελλάδα:

• Η Αθήνα θα εισέλθει στη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στα χέρια της τη θετική έκθεση της τρόικας για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, θα έχουν ήδη ικανοποιηθεί οι δύο όροι για τη νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν τεθεί από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 (πρωτογενή πλεονάσματα και πρόγραμμα «εντός τροχιάς»).

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορεί η τρόικα να επικαλεστεί καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το χρέος και να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, εάν όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανά πάσα στιγμή οι πιστωτές της χώρας θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα την αθέτηση των υποσχέσεων από πλευράς Ελλάδας για να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για το χρέος.

• Εφόσον ο πρώτος έλεγχος επί του προγράμματος ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου επιτυχώς, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει άμεσα από το ΔΝΤ περί τα 3,6 δισ. ευρώ. Από τις προβολές των ταμειακών ροών του κράτους που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι τον Νοέμβριο είναι πολύ πιθανό τα Ταμεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Οπότε η παροχή της δόσης από το Ταμείο θα καλύψει πιθανές «τρύπες». Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι, ακόμη και χωρίς τις δόσεις του ΔΝΤ, υπάρχουν λύσεις για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε από τον κ. Χαρδούβελη στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου ελέγχου τους που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έφερε κάποια αντίρρηση, αλλά αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να υλοποιήσει μέσα σε έναν μήνα (από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο) τις εκατοντάδες δράσεις (ξεπερνούν τις 600) που προβλέπονται στο Μνημόνιο για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή