Δύσκολος Αύγουστος για τα προαπαιτούμενα του… Σεπτεμβρίου

Δύσκολος Αύγουστος για τα προαπαιτούμενα του… Σεπτεμβρίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού και προετοιμασία ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι οι δύο προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του ανεπίσημου ελέγχου της τρόικας.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, είχε την τελευταία σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε αμέσως μετά πως «υπάρχει μία λίστα θεμάτων που εμείς πρέπει να επισπεύσουμε», συμπληρώνοντας ότι «για εμάς ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης μεταξύ σοβαρού και αστείου ανέφερε στους επικεφαλής της τρόικας πως «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά. Οταν στέλνουμε μηνύματα, να έχουμε ανταπόκριση. Για να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες, τους είπε θα είναι “αμερικανικός Αύγουστος”».

Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρώσει και τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, για να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να μη δεχτεί πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι από τα 6 προαπαιτούμενα μέτρα του δεύτερου πακέτου, έχει ήδη υλοποιηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα πρέπει να περάσουν κι άλλοι νόμοι δημιουργεί προβληματισμό στην τρόικα, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι «δύσκολος» μήνας. Πάντως, σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με αφορμή την ολοκλήρωση της σύντομης επίσκεψης των κλιμακίων τους στην Αθήνα, επισημαίνεται πως η τρόικα «ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Αθήνα, για να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις αρχές το πρόγραμμα εργασίας, ενόψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος». Μάλιστα, σημειώνεται ότι «πραγματοποιήθηκαν παραγωγικές συναντήσεις και συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στις συναντήσεις που είχε ενθάρρυνε τους υπουργούς να προχωρήσουν στην υλοποίηση τόσο των προαπαιτούμενων, όσο και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο (ξεπερνούν τις 600). Είναι δεδομένο ότι όλα τα σημαντικά ζητήματα θα ζητηθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τον τρόπο κάλυψης του όποιου δημοσιονομικού κενού του 2015 και γενικότερα να έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτή τη συζήτηση θα ενταχθεί και η διαπραγμάτευση για τις φοροελαφρύνσεις.

Το δυνατό «όπλο» της κυβέρνησης ενόψει του νέου ελέγχου είναι η πορεία του προϋπολογισμού, με τον ίδιο παράγοντα να σημειώνει πως «ένα από τα σοβαρά θετικά μας είναι ότι ο προϋπολογισμός βαίνει καλώς, ότι κρατάμε τα δημοσιονομικά δυνατά». Στον σχεδιασμό του κ. Χαρδούβελη προβλέπεται ο έλεγχος επί του προγράμματος (δημοσιονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις) να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και μετά τα στρες τεστ της ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου να επιστρέψει η τρόικα για να συζητηθεί το θέμα της κάλυψης πιθανού χρηματοδοτικού κενού και της νέας ρύθμισης του χρέους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή