Προς τριήμερη περίοδο χάριτος σε εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

Προς τριήμερη περίοδο χάριτος σε εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα υποβολής των εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους και τα λογιστικά γραφεία να υποβάλουν σε διάστημα 2-3 ημερών τις εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους.

Μάλιστα, χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη ζητά την κατάθεση τροπολογίας που θα τροποποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα έκπτωσης ακόμη και όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους. «Ετσι δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.λπ., αφού θα γίνουν δεκτές οι αποδείξεις του κωδ. 049. Στη συντριπτική πλειονότητα οι μεγάλες επιβαρύνσεις σε φόρο που έχουν προκύψει λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής αφορούν αυτές τις περιπτώσεις. Αν δεν γίνει αυτό, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν επιπλέον φόρο μέχρι 2.100,00 ευρώ ανά άτομο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών.

Η φετινή υποβολή των δηλώσεων, όπως αναφέρεται στην επιστολή των φοροτεχνικών, σημαδεύτηκε από τη μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων που οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογουμένους και κυρίως λογιστές-φοροτεχνικούς, που πάλευαν καθημερινά με τις προθεσμίες και τις φυσικές αντοχές τους.

«Ενας ολόκληρος κλάδος, θυσιάζοντας χρόνο και χρήμα, και με το αποταμίευμα των δυνάμεών του, κατόρθωσε μέσα σ’ αυτόν τον κατακλυσμό καθυστερημένων, προκλητικά, εγκυκλίων, που συχνά απαιτούσαν και νέα διευκρίνηση, και σε λιγότερους από 4 μήνες (αντί των 5 που προβλέπει ο ισχύον νόμος), από 21/3-14/7, να υποβάλει σχεδόν το σύνολο των δηλώσεων», επισημαίνει η ΠΟΦΕΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή