Προστριβές προκαλούν τα «κόκκινα δάνεια» και η bad bank

Προστριβές προκαλούν τα «κόκκινα δάνεια» και η bad bank

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών παραμένει το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα που απασχολεί κυβέρνηση και τράπεζες.

Χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Χρ. Σκλαβούνης, αναφερόμενος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα αναλάβει τα προβληματικά αυτά δάνεια των τραπεζών από τους ισολογισμούς τους, δήλωσε πως είναι μία επιλογή που εξετάζεται.

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να μη βρίσκουν σύμφωνο το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης «ουσιαστικής λύσης», ενώ σημειώνεται ότι παρόμοια είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος και από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πάντως, ο κ. Σκλαβούνης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, σχολιάζοντας το σενάριο δημιουργίας μιας bad bank, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλές λύσεις που εξετάζονται και αυτή θα μπορούσε να είναι μία πιθανή λύση», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά», ενώ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για δημιουργία bad bank.

Πέραν αυτών, ο κ. Σκλαβούνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν από τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ προκύψει η ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, αυτά θα καλυφθούν από διεθνείς επενδυτές, υποστηρίζοντας πως έως το 2017 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 25 δισ. ευρώ που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες. Ο κ. Σκλαβούνης σημείωσε ότι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων τοποθέτησαν 8,3 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ως εκ τούτου «θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι θα προσφέρουν τα κεφάλαια».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου κ. Αναστασία Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι το «γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίων δεν πρέπει να υποεκτιμάται.

Πρόκειται για επενδυτές που έχουν επιτυχή επενδυτική ιστορία και η συμμετοχή τους αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης».

«Οποτε γίνονται ασκήσεις αντοχής, κατά πάσα πιθανότητα προκύπτει κάτι για το καλύτερο ή το χειρότερο» δήλωσε η κ. Σακελλαρίου, προσθέτοντας ότι «μετά από δύο γύρους αύξησης των κεφαλαίων τους, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα εξοπλισμένες από άλλες στην Ευρωζώνη για να χειρισθούν τις όποιες πρόσθετες απαιτήσεις από τις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ».

Το ΤΧΣ είναι πιθανόν να είναι σε θέση να επιστρέψει το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα 50 δισ. ευρώ που έλαβε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας. «Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια και ρευστότητα και νομίζω ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί» είπε ο κ. Σκλαβούνης. Εάν από τις ασκήσεις αντοχής διαπιστωθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν από θεσμικούς επενδυτές, το συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι τόσο σημαντικό τα κεφάλαια αυτά να βρίσκονται εκεί και να χρησιμοποιούνται ως δίχτυ ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή