Μέσα από τις επενδύσεις περνάει η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη του ΑΕΠ

Μέσα από τις επενδύσεις περνάει η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη του ΑΕΠ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γρήγορη ανάκαμψη των επενδύσεων θα κρίνει την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Εurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 ημέρες οικονομία».

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, «ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, ωστόσο το μερίδιο των συνολικών επενδύσεων δεν εμφανίζει τάση ανάκαμψης». Μάλιστα, υποστηρίζουν πως η επιστροφή του μεριδίου των συνολικών επενδύσεων στα προ κρίσης επίπεδα είναι συμβατή με ποσοστιαίους ρυθμούς αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων τουλάχιστον 10%, αλλά «βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του ρυθμού επενδύσεων είναι η εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η Eurobank αναφέρει ότι είναι σύμφωνη με τους αντίστοιχους στόχους για το 2014, όμως «δεν επιτρέπεται χαλάρωση». Και αυτό γιατί:

• Τα έσοδα είναι οριακά υψηλότερα του αντίστοιχου στόχου και

• Μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών. «Αν οι δαπάνες προσεγγίσουν τους στόχους του προϋπολογισμού 2014, το πρωτογενές ισοζύγιο γίνεται ελλειμματικό και ίσο με τον στόχο του προϋπολογισμού 2014».

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν, δε, πως οι μεταρρυθμίσεις που δίνουν έμφαση στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας θα αποτελέσουν για άλλη μία φορά το κεντρικό σημείο της αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Πέραν αυτών, η τράπεζα χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια των κοινοτικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή