Τρεις τρόποι για να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο το χρηματοδοτικό κενό του 2015

Τρεις τρόποι για να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο το χρηματοδοτικό κενό του 2015

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 χωρίς να απαιτηθεί νέο πακέτο στήριξης, ακόμη και κι αν δεν χρησιμοποιηθεί τελικά μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κατ’ επέκταση θα αποσαφηνιστεί εάν και πόσες είναι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, καθώς και το ποσό που θα απομείνει ως αποθεματικό στο ΤΧΣ από τα 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει προς την τρόικα ότι, εφόσον μετά τα τεστ της ΕΚΤ το ΤΧΣ συνεχίσει να διατηρεί μεγάλο αποθεματικό, τότε θα το χρησιμοποιήσει για να καλύψει τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εντός του 2015. Ωστόσο, η τρόικα προς το παρόν δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν το έχει απορρίψει και ως ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την τρόικα, το χρηματοδοτικό κενό του 2015 ανέρχεται στα 12,6 δισ. ευρώ, ενώ ξεκινάει από τον Μάιο του έτους και όχι από την αρχή. Το ποσό αυτό προκύπτει από δύο παράγοντες:

• Από το ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε τον Δεκέμβριο του 2012 κεφάλαια του προγράμματος ύψους 11 δισ. ευρώ για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία δεν είχαν εγκριθεί για τον σκοπό αυτόν, αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας και μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί από την Ευρωζώνη.

• Στις υποθέσεις της τρόικας προβλέπεται ότι τον Μάιο η Ελλάδα θα έχει ως αποθεματικό για ώρα ανάγκης ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 το αποθεματικό αυτό θα πρέπει να έχει αυξηθεί στα 7 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή των 2 δισ. ευρώ, δημιουργεί μία ισόποση «τρύπα» στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το κενό των 12,6 δισ. ευρώ είναι διαχειρίσιμο χωρίς να χρειαστεί νέο δάνειο. Αν, δε, η Ελλάδα τελικά χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ, τότε είναι που δεν υπάρχει κανένας λόγος να στηρίξει τη χώρα με νέα δάνεια η Ευρωζώνη. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση που τα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να διασφαλίσουν την κάλυψη των 12,6 δισ. ευρώ. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η έξοδος στις αγορές και η χρήση των βραχυπρόθεσμων δανείων (repos) από τους φορείς του Δημοσίου. Φέτος, η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί εάν δεν υπάρξει νέο κύμα αμφισβήτησης των επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει κι άλλες εκδόσεις, κυρίως για να διαμορφώσει ένα καλό «προφίλ» στην ελληνική αγορά ομολόγων και δευτερευόντως για την άντληση κεφαλαίων. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι αγορές άνοιξαν εκ νέου την πόρτα τους στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ένα ποσό της τάξης των 6-8 δισ. ευρώ μπορεί να αντληθεί εντός του 2015.

Επίσης, μέσω των repos το κράτος δανείζεται ήδη από τους φορείς του Δημοσίου και η μέθοδος αυτή θα ακολουθηθεί και το επόμενο έτος. Ετσι, διασφαλίζεται η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία με ένα ποσό της τάξης των 3-5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή