Bloomberg: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης

Bloomberg: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά από 4ετή «εξορία», δεν έχει πείσει τους οικονομολόγους ότι η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σε έρευνα του Bloomberg, οι 6 από τους 10 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφεραν ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί «συμπλήρωμα» στα 240 δισ. ευρώ των δανείων που έχει λάβει έως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2010, όταν έκλεισαν οι πόρτες των διεθνών αγορών. 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεις των 12,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

«Η Ελλάδα  δεν θα καταφέρει να διαθέσει πόρους για να καλύψει επαρκώς αυτό το δημοσιονομικό κενό», αναφέρει αρμόδιος της Sunrise Brokers LLP στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να βρουν μια λύση για γεφυρώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η Ελλάδα  από τώρα έως τότε που θα μπορεί να έχει τακτική και ευμεγέθη πρόσβαση στις αγορές».

Αναφέρεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 5,59% από το ιστορικό υψηλό του 44,21% που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2012.

Ωστόσο, οι αποδόσεις κινήθηκαν λόγο υψηλότερα μετά την πρόσφατη αθέτηση πληρωμής ομολόγων από δύο εταιρείες του πορτογαλικού ομίλου Espirito Santo.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν σήμερα το πρωί στο 6,22%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, σημειώνεται, δεν πιστεύουν τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέα εξωτερική οικονομική βοήθεια, ούτε νέα μέτρα λιτότητας.

«Η Ελλάδα  θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια για να ανακτήσει την ικανότητα ανεξαρτησίας προϋπολογισμού», ανέφερε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αρμόδιος στρατηγικής επιτοκίων της  βρετανικής Royal Bank of Scotland. Ο ίδιος, τονίζει πως «με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει την αποδέσμευση πόρων από το πρόγραμμα διάσωσης και ότι η όποια ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα εμπεριέχει πιθανώς και όρους, η Ελλάδα  θα πρέπει να περνάει από τριμηνιαίους ελέγχους για τα χρήματα του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους».

Το χρηματοδοτικό κενό θα εξεταστεί όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Μια λύση για την κάλυψη του κενού είναι η χρήσω των 11,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάφερε ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο.

«Ένα τρίτο πακέτο διάσωσης δεν είναι απαραίτητο και θα είναι πολιτικά ‘τοξικό’», είπε ο ίδιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή