Εταιρείες αλλάζουν δραστηριότητα για να επιβιώσουν

Εταιρείες αλλάζουν δραστηριότητα για να επιβιώσουν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλώνει ο αριθμός των εισηγμένων που στρέφονται σε διαφορετική δραστηριότητα από την παραδοσιακή, στην οποία στηρίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Οσες εταιρείες διαθέτουν αξιόλογη ακίνητη περιουσία που είναι δύσκολο να ρευστοποιηθεί στρέφονται σε γεωργικές καλλιέργειες με προτίμηση σε προϊόντα όπως η ντομάτα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, αλλά και το… εμφιαλωμένο νερό.Για παράδειγμα, οι μέτοχοι της εισηγμένης Μάρμαρα Κυριακίδης έλαβαν ομόφωνη απόφαση στην ετήσια γενική συνέλευση, τον περασμένο Ιούνιο, να επεκταθεί ο εταιρικός σκοπός με την ίδρυση και λειτουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού και την εμπορία του.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις (συνολικά 40 στρεμμάτων) αγγουριού και ντομάτας στα θερμοκήπια των εταιρειών Ελαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ και Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. Πρόκειται για τις εταιρείες που θα «τρέξουν» το νέο πρότζεκτ παραγωγής θερμοκηπευτικών προϊόντων υδροπονίας σε μια έκταση 225 στρεμμάτων με τη χρήση της γεωθερμίας. Τα θερμοκήπια βρίσκονται στην περιοχή του Νέου Εράσμιου, του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, και η επένδυση υλοποιήθηκε σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου – Μαγγάνων. Η διάρκεια της μίσθωσης των εκτάσεων φτάνει τα 25 χρόνια και το ετήσιο ενοίκιο διαμορφώνεται γύρω στα 40 ευρώ το στρέμμα. Το ζεστό νερό από τα γεωθερμικά πεδία θα μπορεί να αξιοποιείται για να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, ενώ θα χρησιμοποιείται παράλληλα και για την άρδευση. Ας σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία Ελαστρον είναι μεταλλουργική εταιρεία και αφορά την πρώην Καλπίνης-Σίμος που έχει αλλάξει ονομασία.

Στις αρχές του 2013 μία ακόμη εισηγμένη, η «Πλαστικά Θράκης», ανακοίνωσε την ίδρυση νέας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια. Το ύψος της αρχικής επένδυσης ανήλθε στα 1,7 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη Λανακάμ, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της νηματουργίας, εισήλθε στην αγορά μανιταριών με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. Η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος έχει στραφεί στις εξαγωγές κρασιού και ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας.

Η εισηγμένη Mevaco που δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία επεκτάθηκε στην αγορά της παραγωγής-τοποθέτησης ηλεκτρονικών, φωτεινών πινακίδων, καθώς το κόστος εισόδου θα είναι περιορισμένο. Θα γίνει μέσα από την εξαγορά της τεχνογνωσίας από εταιρεία του κλάδου και στη συνέχεια με τη σταδιακή απορρόφηση των δραστηριοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή