Ξεκινά το ξεκαθάρισμα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

Ξεκινά το ξεκαθάρισμα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το πιλοτικό έργο που θα ξεκαθαρίσει τους τίτλους των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που βασικό στόχο έχει να αποσαφηνίσει το νομικό, οικονομικό και πολεοδομικό καθεστώς 3.000 ακινήτων τα οποία θα εισφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Από αυτά, τα πρώτα 1.000 και τα πιο προσοδοφόρα εκτιμάται ότι θα εισφερθούν σ’ ένα «καλάθι» ακινήτων που θα αξιοποιηθεί στο σχέδιο τιτλοποίησης ή μετοχοποίησης μιας εταιρείας, ανάλογα με το τι θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΕΤΑΔ θα αφορά την πρόσληψη τριών ενδιαφερομένων σχημάτων που θα αναλάβουν τον νομικό, οικονομικό και πολεοδομικό έλεγχο των ακινήτων. Καθένας από αυτούς θ’ αναλάβει το ξεκαθάρισμα περίπου 1.000 ακινήτων. Παράλληλα θα προσληφθεί ένας τέταρτος ενδιαφερόμενος που θα διαδραματίσει τον ρόλο του διαχειριστή του όλου έργου (project manager). Ο προϋπολογισμός του έργου, προ των πιθανών εκπτώσεων, εκτιμάται σε 6 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζεται δε ως πιλοτικό, καθώς στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξουν νέα αντίστοιχα έργα που θ’ αναλάβουν την αποσαφήνιση του καθεστώτος στα υπόλοιπα 80.000 ακίνητα του Δημοσίου που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στο έργο, τόσο το πιλοτικό, όσο και αυτά που πρόκειται ν’ ακολουθήσουν, θα δημιουργήσουν μεγάλη ζήτηση σε υπηρεσίες, νομικών (δικηγόρων), τεχνικών και μηχανικών (πολιτικών, αρχιτεκτόνων κ.λπ.).

Η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού θα γίνει με τη διαδικασία που επιβάλλει το κοινοτικό πλαίσιο σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες. Θα υπάρξει δημοσιοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., προθεσμία υποβολής προσφορών 52 ημερών κ.ο.κ. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, «ναρκοθετεί» τον αρχικό στόχο της τρόικας και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση της πρώτης τιτλοποίησης/μετοχοποίησης ακινήτων μέσα στον Νοέμβριο του 2014, με στόχο την άντληση 350 – 500 εκατ. ευρώ. Παράγοντες κοντά στο έργο εκτιμούσαν ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός, είναι «καθαρά» κι επομένως η συγκέντρωση 1.000 ακινήτων για τις ανάγκες της τιτλοποίησης/μετοχοποίησης είναι εφικτή χωρίς μεγάλη δυσκολία. Παραδέχονταν ωστόσο ότι η υλοποίηση της τιτλοποίησης/μετοχοποίησης μέχρι το τέλος του έτους παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα.

Στο μεταξύ, την πώληση άλλων 14 ακινήτων μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μικρού μεγέθους και χαμηλής αξίας ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία απευθύνονται για επαγγελματική χρήση. Η νέα ηλεκτρονική δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 και περιλαμβάνει παλιά ειρηνοδικεία, αποθήκες του υπουργείου Παιδείας (Μοσχάτο), μεγάλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων το πιο σημαντικό είναι το 4ώροφο της Οδού Μητροπόλεως 9. Μερικά από τα προς δημοπράτηση ακίνητα αρχικά είχε προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για τις αποθήκες του υπουργείου Παιδείας στο Μοσχάτο, το ακίνητο στην περιοχή του Ρίου του Δ. Πατρέων κ.ά. Το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει την ελάχιστη τιμή δημοπράτησης των ακινήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες, το Ταμείο δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη εταιρείας για την αποτίμηση των πέντε πιο σημαντικών προς δημοπράτηση ακίνητων. Η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει προϋπολογισμό 30.000 ευρώ και η εταιρεία που θα προσληφθεί θα αποτιμήσει και άλλα 12 ακίνητα που πρόκειται να πωληθούν στην Πλάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή