Εurobank: Δεν χρειάζεται νέο πακέτο η Ελλάδα

Εurobank: Δεν χρειάζεται νέο πακέτο η Ελλάδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως καλυμμένες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη Εurobank, η οποία υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης. Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά πως το 2014 θα είναι ο πρώτος χρόνος θετικής μεταβολής του ΑΕΠ, έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης. Σε ειδική έκδοση της τράπεζας για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που υπογράφει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών, κ. Πλ. Μονοκρούσος, επισημαίνεται πως η αξιοποίηση των εσωτερικών πηγών ρευστότητας σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (μέσης ετήσιας ονομαστικής αξίας περίπου 5,5 δισ. ευρώ) και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα «μπορούσαν να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6-7 έτη, καθιστώντας μη αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα».

Στις εσωτερικές πηγές ρευστότητας περιλαμβάνεται η μετακύλιση των ομολόγων του ΕΤΕΑΝ, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός (repos) από τους φορείς του Δημοσίου και η νέα ελάφρυνση του χρέους που θα προωθηθεί από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Eurobank υποστηρίζει ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεταβολής. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τράπεζας, το 2ο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση της ύφεσης στο 0,3% και θα καταγραφεί θετικό πρόσημο στο 3ο τρίμηνο της τάξης του 1,1%. Ετσι, για το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί με ρυθμό μεταξύ 0,5% και 1%.

Πάντως, η τράπεζα επισημαίνει πως ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής δαπάνης για επενδύσεις το 2014 ενδέχεται να διαμορφωθεί ασθενέστερος από την επίσημη πρόβλεψη (+5,9%, σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά κατοικίας.

Γι’ αυτό σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, η ασκούμενη μακροοικονομική πολιτική πρέπει να εστιαστεί στην τόνωση των επενδύσεων και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, μέσω εμπέδωσης κλίματος σταθερότητας και συνέχισης των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Η πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρίνεται κομβικής σημασίας για την τόνωση του εγχώριου επιχειρηματικού κλίματος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή