Καμπανάκι από ΔΝΤ για το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Καμπανάκι από ΔΝΤ για το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά πρέπει να γίνουν από τις χώρες της Ευρωζώνης που βιώνουν την κρίση και ειδικά από την Ελλάδα, ώστε να διατηρηθεί και να είναι βιώσιμη η μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Την άποψη αυτή διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ειδική μελέτη του (working paper) για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη και ειδικά τις χώρες υπό κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Γενικότερα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η μείωση των εν λόγω ελλειμμάτων έχει στηριχτεί σε σημαντικό βαθμό σε κυκλικούς παράγοντες. Κάτι που σημαίνει ότι όταν η οικονομία ανακάμψει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ελλείμματα να επιστρέψουν.

Γι’ αυτό θα πρέπει όλες οι χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στους εμπορεύσιμους τομείς από τους μη εμπορεύσιμους που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ επισημαίνει πως ο σημαντικότερος λόγος που οδήγησε στη δραστική μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ήταν η μείωση των εισαγωγών (εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που περιόρισαν την κατανάλωση). Αντιθέτως, η μείωση δεν βασίστηκε σε αύξηση των εξαγωγών που θα ήταν περισσότερο βιώσιμος παράγοντας, ενώ μάλιστα το Ταμείο επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν ακολούθησε τον δρόμο της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που η ανάκαμψη των εξαγωγών ήταν «ικανοποιητική».

Επίσης, μία άλλη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών είναι ότι στην Ελλάδα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στηρίχθηκε κυρίως στη μείωση των μισθών και όχι στη βελτίωση της παραγωγικότητας. Κάτι το οποίο έχει επισημανθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που έχει ζητήσει να σταματήσει η μείωση των μισθών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα με άλλους τρόπους που θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή