Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με «καθαρό» πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με «καθαρό» πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων βάζει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί από τους υπόχρεους οι φόροι της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία προκειμένου να μεταβιβασθεί ένα ακίνητο θα πρέπει να έχουν πληρωθεί από τους υπόχρεους και όλοι οι φόροι ακινήτων της τελευταίας πενταετίας. Οι μεταβιβάσεις που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) θα θεωρούνται άκυρες. Αν και ονομάζεται «πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ» αφορά και τους φόρους ακινήτων που ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το αυτό ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού» αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μετεγγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το αυτό ισχύει και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της αποδοχής κληρονομιάς. Παράλληλα τονίζεται ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ, το σχετικό πιστοποιητικό.

Οπως όλα δείχνουν πάντως ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων αναμένεται να εκκαθαρισθεί εντός του πρώτου 15νθήμερου του Αυγούστου. Αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προκειμένου να ενημερώσει τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι μπορούν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του φόρου. Η πρώτη δόση υπολογίζεται να πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν τροπολογίες στη Βουλή με τις οποίες ρυθμίζονται διατάξεις που αφορούν τον υπολογισμό του φόρου για τα οικόπεδα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης ή τροποποίησης των στοιχείων στη δήλωση ακινήτων μέχρι 30/11/2014. Εφόσον δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων διαπιστώσει στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι ο φόρος έχει υπολογιστεί με λανθασμένα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση. Βέβαια στο διάστημα αυτό θα πληρώνει τον φόρο κανονικά που έχει υπολογιστεί και εκ των υστέρων θα του επιστραφεί το επιπλέον ποσό που έχει καταβάλει. Ειδικότερα και σύμφωνα με την τροπολογία:

• Ως συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ), για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνεται υπόψη ο ΣΑΟ που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από τον συντελεστή δόμησης της περιοχής.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές ΣΑΟ και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης του ακινήτου λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, λαμβάνεται η μικρότερη τιμή ΣΑΟ.

• Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011 στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές ΣΑΟ, ως ΣΑΟ λαμβάνεται η τιμή 0,6.

• Η αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα, θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας.

• Για τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται άλλα κτίσματα, συνυπολογίζεται και ο συντελεστής οικοπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1.

• Παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα ειδικά για το έτος 2014 να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν στοιχεία της δήλωσης ακινήτων με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι 30/11/2014. Εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής προκύπτει μείωση του φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης. Εάν μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι 30-11-2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και η εκκαθάρισή της πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της φορολογικής διοίκησης εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή