Πιέσεις στους υπουργούς για έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων

Πιέσεις στους υπουργούς για έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού να είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι και η μοναδική. Στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικά ο υπουργός Γκ. Χαρδούβελης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του Αυγούστου, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση για να μη χαθεί η ευκαιρία της γρήγορης ολοκλήρωσης του επόμενου ελέγχου.

Ωστόσο, τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολλά. Η διενέργεια των διπλών εκλογών του Μαΐου δεν βοήθησε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και τώρα θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα πετύχει περίπου το 30% των δράσεων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό, εξαιτίας του ότι το τελευταίο 15νθήμερο έχουν γίνει εντατικές προσπάθειες να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν –εφόσον είναι εφικτό– να υλοποιηθούν νωρίτερα και ορισμένες δράσεις που δεν απαιτούν ιδιαίτερη προεργασία. Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών, ο κ. Χαρδούβελης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο ώστε να περάσει με σαφή τρόπο σε όλους τους υπουργούς ότι αποτελεί κεντρικό κυβερνητικό στόχο η υλοποίηση όλων των μέτρων του Μνημονίου το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται, δε, το υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ατζέντα των δράσεων είναι μεγάλη (αριθμεί περί τις 600 δράσεις συνολικά) και αρμόδια υπουργεία για την εκπλήρωσή τους είναι αρκετά. Ειδικότερα:

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προχωρήσει η αξιολόγηση όλων των μη μισθολογικών προνομίων (ώρες εργασίας, όροι για τις ημέρες απουσίας, ταξιδιωτικά προνόμια κ.λπ.) και ειδικά εντός του Αυγούστου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα οργανογράμματα των δημόσιων φορέων, ενώ τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υιοθετηθεί νόμος για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα θα επανεξετάσει τον Σεπτέμβριο «ενδεχόμενη ανάγκη ορισμού στόχων εξόδου» από το Δημόσιο, αν και από το υπουργείο ξεκαθάρισαν πως η τρόικα δεν ζητεί πλέον νέες απολύσεις. Μέσα στον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Μεταρρύθμισης σε συνεργασία και με το Οικονομικών θα πρέπει να έχει έτοιμο και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Υπουργείο Εργασίας. Μέχρι να επιστρέψει η τρόικα, το υπουργείο Εργασίας καλείται να χειριστεί δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το δεύτερο με την πιθανή αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τον Μάιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την τρόικα «διαρθρωτικό ορόσημο» ενόψει του νέου ελέγχου.

Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο θα πρέπει να υιοθετήσει μόνιμα μέτρα μείωσης των νοσοκομειακών δαπανών κατά 25 εκατ. ευρώ φέτος.

Υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης έχει από την πλευρά του να προωθήσει και να επιβλέψει μια σειρά δράσεων. Και να συνεργαστεί στενά είτε με στελέχη του οικονομικού επιτελείου είτε και με άλλους υπουργούς. Από τις βασικές δράσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η φορολογική αναδιάρθρωση, ενώ υπάρχουν κι άλλες στο σκέλος της φορολογίας όπως ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων, η προετοιμασία για αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ, η διεύρυνση του ορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς και η υιοθέτηση νομοθεσίας για τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και αλλαγή του πλαισίου των φοροαπαλλαγών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ετοιμάσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και να διαμορφώσει τον νέο κώδικα δεοντολογίας για τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή