ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικογραφία σε βάρος του προϊσταμένου του γραφείου του ΕΟΤ Ρουμανίας

Όργιο οικονομικών ατασθαλιών, καταλογίζονται στον 57χρονο προϊστάμενο του γραφείο του ΕΟΤ Ρουμανίας, τη χρονική περίοδο 2008-2011, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, μετά από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που αφορούσε στον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με σκοπό την εξακρίβωση πρόκλησης οικονομικής ζημίας σε βάρος του Δημοσίου και την αναζήτηση τυχόν ποινικής ευθύνης, του τότε προϊσταμένου του γραφείου.

Αποτέλεσμα να διαπιστωθούν οι ατασθαλίες και η κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος του τότε προϊσταμένου, η συνολική ζημία της οποίας υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο 57χρονος είχε πάρει δάνειο 40.000 ευρώ από ρουμανική τράπεζα, με εγγυητή τον ίδιο, χωρίς έγκριση Οργανισμού, για δαπάνες και διαφημιστικό υλικό, ενώ διαπιστώθηκαν δαπάνες χωρίς έγκριση προϋπολογισμού, «εσωτερικοί δανεισμοί» από υπηρεσία σε υπηρεσία, δεν καταβάλλονταν εργασιακές εισφορές, εμφανίζονταν μισθοδοσίες μεγαλύτερου ποσού από τις προβλεπόμενες, εμφανίζεται έλλειμμα 68,4 χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό για τουριστικές εκθέσεις, ενώ έχουν εγκριθεί δαπάνες για φοροτεχνικές υπηρεσίες από συγκεκριμένη εταιρεία και τα παραστατικά είναι από άλλη εταιρεία.

Επιπλέον, για το 2009 καταχωρούνται αμοιβές, ύψους 13.700 ευρώ, στον 57χρονο, οι οποίες αφορούν το έτος 2008 και δεν αιτιολογούνται, ενώ ταυτόχρονα για τις παραπάνω αμοιβές δεν έχει αποδοθεί και ο αναλογούν φόρος.

Τέλος, η πληρωμή όλων των δαπανών πραγματοποιούνταν με μετρητά, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο, προβλέπεται ότι, οι πληρωμές πρέπει να πραγματοποιούνται με επιταγές και τραπεζικά εμβάσματα.

Επιπρόσθετα, από τον οικονομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο 57χρονος τότε Προϊστάμενος, πραγματοποίησε δαπάνες συνολικού ποσού 53.683,92 ευρώ, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΟΤ.

Η ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια διαβιβάσθηκε σε τακτικό ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.