ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 67% θεωρεί κακή την οικονομική του κατάσταση

Το 67% θεωρεί κακή την οικονομική του κατάσταση

Υποχώρηση κατά 4% σημείωσε το ποσοστό των Ελλήνων που χαρακτηρίζουν κακή ή πολύ κακή την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, με το ποσοστό, πάντως, να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στο 67%. Στο 31% ο μέσος όρος για την Ε.Ε. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Απασχόληση

Σχετικά με την απασχόληση, 98% των Ελλήνων (-1% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) χαρακτηρίζουν την κατάσταση κακή, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 74% (-4%). Την επαγγελματική τους κατάσταση οι Ελληνες σε ποσοστό 48% (-8%) τη χαρακτηρίζουν κακή, ενώ σε ποσοστό 30% (+8%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, στην Ε.Ε. υπερτερούν σαφώς με 56% (+2%) οι θετικές απαντήσεις, έναντι 26% (-3%) των αρνητικών.

Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης το επόμενο έτος, 16% (+5%) προβλέπουν βελτίωση και 51% (-19%) επιδείνωση της κατάστασης. Ποσοστό 56% των Ελλήνων και 32% των πολιτών στην Ε.Ε. αισθάνονται ότι διατρέχουν τον κίνδυνο φτώχειας.

Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 70% (-11%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 15% (+6%) από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην Ε.Ε., το 28% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση και το 47% σε λάθος.

Σε ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, 17% (+4 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρούν ότι θα είναι καλύτερη, ενώ 49% (-14 μονάδες) υποστηρίζουν το αντίθετο. Για δε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος 14% (+2 μονάδες) υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερη και 38% (-14 μονάδες) χειρότερη.

Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οι Ελληνες σε ποσοστό 63% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία και στη συνέχεια με 48% την οικονομία.