Αναζητούν τρόπους για την τόνωση της αγοράς κατοικίας

Αναζητούν τρόπους για την τόνωση της αγοράς κατοικίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις για την τόνωση των αγοραπωλησιών κατοικιών αναμένονται από το οικονομικό επιτελείο το προσεχές διάστημα και ιδίως ενόψει φθινοπώρου, περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα στην κτηματαγορά βρισκόταν στο απόγειό της τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Ασφαλώς, η αύξηση της ζήτησης δεν πρόκειται να βοηθηθεί από την έναρξη είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η πρώτη δόση (από τις πέντε συνολικά) του οποίου θα ξεκινήσει να καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που εμποδίζουν την αύξηση των αγοραπωλησιών, με ένα από τα σημαντικότερα να αφορά την επαναφορά του «πόθεν έσχες» από τις αρχές του 2014. Το πρόβλημα που έχει προκληθεί δεν αφορά το ίδιο το «πόθεν έσχες» αλλά τον τρόπο υπολογισμού του, που γίνεται στην αντικειμενική αξία του προς πώληση ακινήτου, σε μια περίοδο που η πλειονότητα των πράξεων γίνεται σε τιμές αισθητά χαμηλότερες των αντικειμενικών, ακόμα και για νεόδμητες κατασκευές.

Ως εκ τούτου, πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές διαπιστώνουν ότι χρειάζεται να δικαιολογήσουν εισοδήματα που δεν έχουν και που πιθανώς δεν απέκτησαν ποτέ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας π.χ. 100.000 ευρώ πωληθεί προς 70.000 ευρώ, ο αγοραστής θα κληθεί να δικαιολογήσει την προέλευση κεφαλαίων 100.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, ακόμα κι αν ο αγοραστής επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου από αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών, προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου, θα υποστεί έλεγχο στα εισοδήματα που δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν μπορέσει να δικαιολογήσει κάποια από αυτά τα εισοδήματα, η εφορία θα τα εκλάβει ως «κρυφό πλουτισμό» και θα τα φορολογήσει με συντελεστή 45%.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορες προτάσεις, τις οποίες και θα υποβάλει στην τρόικα προς έγκριση. Η μία εξ αυτών αφορά την πλήρη αναστολή του «πόθεν έσχες» για μια περίοδο, όπως είχε συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια. Εναλλακτικά, συζητείται το να ισχύει «πόθεν έσχες» έως ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας (π.χ. 60%) και όχι στο 100% της αντικειμενικής. Πάντως, η πρόσφατη εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μάλλον περιπλέκει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά τις διευκολύνει. Ειδικότερα, η ΓΓΔΕ ανέφερε ότι για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου (πώληση, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά), θα πρέπει το εν λόγω ακίνητο να συνοδεύεται από πιστοποιητικό εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγούμενων ετών (και ΦΑΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή