Νέο πακέτο στήριξης και νέο Μνημόνιο βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Νέο πακέτο στήριξης και νέο Μνημόνιο βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκη για νέο πακέτο στήριξης διαπιστώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει ως ασθενή τη δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την οικονομία. Οι οικονομολόγοι του Γραφείου επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ακόμα για τη χώρα και υποστηρίζουν ότι «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον». Μάλιστα, σημειώνουν ότι «προς το παρόν, οι προβλέψεις ιδίως για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες. Με άλλα λόγια, η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής, παρά την ανάσχεση της ύφεσης». Επίσης, αναφέρουν ότι τις «δυσκολίες της επίτευξης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης δείχνει ανάμεσα σε άλλα η εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους».

Στις αβεβαιότητες που εντοπίζει το ΓΠΚ περιλαμβάνονται:

1. Το ζήτημα των τραπεζών, που, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών.

2. Οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Κατά τους οικονομολόγους του ΓΠΚ, «το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει η χώρα για δάνεια σε αυτόν (σ.σ. τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό “όχημα”. Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις», και αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, «συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση), σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού».

3. Οι επενδύσεις που εξακολουθούν να υποχωρούν.

4. Η δημοσιονομική εξυγίανση που συνεχίζεται μετ’ εμποδίων, με το ΓΠΚ να δίνει έμφαση στις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στα σταθερά υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

5. Το δημόσιο χρέος, το οποίο αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.

6. Η μη επίτευξη κάποιας ελάχιστης συναίνεσης ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

7. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε ισχυρές εξωτερικές διαταραχές, πράγμα βέβαια που δεν ευνοεί μακροπρόθεσμες επενδυτικές δεσμεύσεις στην πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή