ICAP: Οι 16 κλάδοι της οικονομίας που δεν κατάλαβαν… κρίση

ICAP: Οι 16 κλάδοι της οικονομίας που δεν κατάλαβαν… κρίση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοσία στην πενταετή εγχώρια οικονομική κρίση επέδειξαν 16 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας σε σύνολο 87. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ICAP μετά την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων της τελευταίας πενταετίας. Οπως τονίζεται στην αρχή της έρευνας, «η οικονομική κρίση αναμφισβήτητα έπληξε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο διαφορετικές ήταν οι συνέπειές της στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου. Από τις χρηματοοικονομικές αναλύσεις που περιλαμβάνουν οι μελέτες, προκύπτουν σημαντικές διαφορές.

Ακόμα και στο περιβάλλον της ύφεσης, όπου το μέγεθος αγοράς συνολικά συρρικνώνεται, κάποιοι κλάδοι παραμένουν κερδοφόροι, ορισμένοι μάλιστα με υψηλές αποδόσεις, ενώ άλλοι είναι ζημιογόνοι».

Από τους 87 κλάδους/αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα (δηλαδή 71 κλάδοι) υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ μόνο δύο στους δέκα εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011/2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου, δηλαδή των επιδοτήσεων. Βέβαια εσχάτως τα δεδομένα άλλαξαν μετά και τη νέα κυβερνητική απόφαση που επέβαλε μειώσεις στις αποζημιώσεις ενέργειας.

Αυξητικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό (κάτω του 5%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του αυτοκινήτου και των κατασκευών, καθώς και κλάδοι που επηρεάζονται άμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την έκθεση της ICAP, «αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών τους ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το 2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρισμένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μια αισθητή μείωση των ζημιών την τελευταία διετία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 34% το 2012, ενώ και το 2013 (με βάση δείγμα σχεδόν 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών) προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%. Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης». Σύμφωνα με τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ICAP, «η ελληνική οικονομία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την πρωτόγνωρη ύφεση που καθόρισε τις εξελίξεις την τελευταία πενταετία. Η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) κατά ένα ποσοστό που υπερέβη το 23% στο διάστημα 2009-2013 είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι συνθήκες οικονομικής ύφεσης που επικράτησαν αναμφισβήτητα έπληξαν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, διαφορετικές ήταν οι συνέπειες της κρίσης στις επιμέρους εταιρείες κάθε κλάδου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή