Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις δημόσιες συμβάσεις, προϊόντων, υπηρεσιών και έργων, ανεξαρτήτως αναθέτουσας αρχής -εάν πρόκειται δηλαδή για υπουργείο, για οργανισμό του Δημοσίου ή για κάποιο δήμο- περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών. Το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο έρχεται να αντικαταστήσει τα περίπου 400 διαφορετικά νομοθετήματα που διέπουν σήμερα τον πολύπαθο και ταυτόχρονα αμαρτωλό χώρο των δημοσίων συμβάσεων. Πέρα από την εξοικονόμηση κρατικών πόρων, τόσο από τη μείωση του διοικητικού κόστους όσο και από τον περιορισμό της διαφθοράς και των υπερτιμολογήσεων, η ενοποίηση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου εκτιμάται ότι θα ωφελήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, τα διοικητικά βάρη που προκαλούν η αβελτηρία του συστήματος δημοσίων συμβάσεων αντιστοιχούν σε οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων ύψους 393,13 εκατ. ευρώ Στο νομοσχέδιο, πάντως, παραμένουν εξαιρέσεις για την κατάτμηση συμβάσεων, ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή της κατάχρησης χαρακτηρισμού ανάγκης για προμήθεια ως κατεπείγουσας.

Οι βασικές αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες: 

• Οι δημόσιες συμβάσεις χωρίζονται σε ήσσονος αξίας (κάτω από 2.550 ευρώ πλην ΦΠΑ) και υψηλής αξίας (άνω των 134.000 ευρώ για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών και άνω των 5,186 εκατ. ευρώ για συμβάσεις έργων και συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.

• Θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς προμηθευτές όταν προκύπτει σύγκρουση μεταξύ των μελών ή του προσωπικού των αναθετουσών αρχών και των οικονομικών φορέων και δεύτερον όταν προμηθευτές συμμετείχαν σε παράνομη ή καταχρηστική συμπεριφορά στο στάδιο από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης.

• Ως όργανο επίλυσης των προσφυγών ορίζεται η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

• Επιταχύνεται η εκδίκαση των προσφυγών. Η εκδίκαση της προσφυγής θα πρέπει να γίνεται εντός 40 ημερών από την κατάθεση της αίτησης στην ΕΑΔΗΣΥ και η απόφαση να εκδίδεται εντός 20 ημερών.

• Προβλέπονται υψηλά παράβολα για την κατάθεση προσφυγών στην Αρχή, προκειμένου να αποτρέπεται η παρελκυστική πρακτική εταιρειών. Το παράβολο ανέρχεται έως 1% της αξίας της σύμβασης και δεν μπορεί να είναι κάτω από 200 ευρώ και περισσότερο από 10.000 ευρώ, ενώ για συμβάσεις υψηλής αξίας μπορεί να είναι και μεγαλύτερο.

• Εισάγεται ρητή και καθολική υποχρέωση των αναθετουσών αρχών για τον προγραμματισμό των δημοσίων συμβάσεων που προτίθενται να συνάψουν ένα χρόνο πριν.

• Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να καταθέτουν μόνο μία υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να βεβαιώνουν ότι πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής χωρίς να απαιτείται πλέον η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής. Μόνο ο οριστικός ανάδοχος υποχρεούται να προσκομίσει το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την τεκμηρίωση των στοιχείων που είχαν βεβαιωθεί στην υπεύθυνη δήλωση.

• Οι προσφορές δεν θα απορρίπτονται όταν περιλαμβάνονται πρόδηλα τυπικά ή ασήμαντα σφάλματα, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης εντός επτά ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή