Διευκολύνσεις σε ΑΕΕΑΠ για τις αγορές ακινήτων

Διευκολύνσεις σε ΑΕΕΑΠ για τις αγορές ακινήτων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) επιφέρει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στόχος των εν λόγω τροποποιήσεων είναι η διευκόλυνση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στο να αγοράζουν ακίνητα, αρχής γενομένης από τη ρύθμιση που ορίζει ότι οι ΑΕΕΑΠ μπορούν να συστήνουν θυγατρική εταιρεία, με μοναδικό σκοπό τη λήψη δανείων και τη χρήση των δανειακών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Επίσης, οι ΑΕΕΑΠ μπορούν πλέον να δανειοδοτούνται σε ποσοστό έως 75% του ενεργητικού τους.

Αλλαγές προβλέπονται και όσον αφορά τη δυνατότητα των εταιρειών να αποκτούν ακίνητα που ανήκουν σε υφιστάμενους μετόχους (με ποσοστό τουλάχιστον 5%). Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μεν, πλην όμως μόνο έως ότου εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο. Από την εισαγωγή και μετά, παραμένει η σχετική δυνατότητα εισφοράς ακινήτων από νυν μεγαλομετόχους, πλην όμως μόνον εφόσον τα προς απόκτηση ακίνητα είναι αξίας ίσης ή μικρότερης του 10% της συνολικής αξίας των επενδύσεών τους κι εφόσον έχει ληφθεί έγκριση από τα 3/4 των υπόλοιπων μετόχων που θα συμμετάσχουν σε σχετική γενική συνέλευση για το ζήτημα.

Απαλλάσσονται από τη διπλή έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου όσες εταιρείες εισάγουν τις μετοχές στη νέα χρηματιστηριακή αγορά ΕΝΑ.ΣΤΕΠ. Επίσης, εξαιρείται το ΤΑΙΠΕΔ από την υποχρέωση δημόσιας πρότασης στις περιπτώσεις εταιρειών που κατέχει ποσοστό, εφαρμόζεται δηλαδή ό,τι ακριβώς ισχύει σήμερα με το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Ακόμη επεκτείνεται η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και σε μη εισηγμένες εταιρείες που επιθυμούν να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών. Τέλος, με φυλάκιση 3 μηνών θα τιμωρούνται όσοι διαφημίζουν επενδυτικά προϊόντα χωρίς έγκριση ενημερωτικού από την Ε.Κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή