Η Ελλάδα απέτυχε να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια

Η Ελλάδα απέτυχε να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτυχία της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια καυτηρίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας. Με έντονη διάθεση κριτικής αλλά και αυτοκριτικής, μιλώντας χθες στους εργαζομένους της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), ο κ. Δένδιας τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να σας πω ότι, κοιτώντας πίσω και χωρίς να θέλω να κάνω καμία ούτε κομματική ούτε πολιτική κριτική σε οποιονδήποτε κυβέρνησε τη χώρα στο παρελθόν, πρέπει ως κοινωνία και ως Ελληνες να αναγνωρίσουμε ότι δεν πετύχαμε απολύτως στη διαχείριση αυτών των χρημάτων στο παρελθόν».

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος αλλά και πιο δηκτικός στη συνέχεια: «Είπα και πριν στο διοικητικό συμβούλιο ότι το γεγονός και μόνο ότι πρέπει από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να χρηματοδοτήσουμε διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικούς καθαρισμούς αποτελεί απόλυτο μνημείο της αποτυχίας μας στο παρελθόν να χειριστούμε με επιμέλεια και με επάρκεια αυτά τα κονδύλια. Νομίζω ότι η διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων είναι ένα θέμα το οποίο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να έχει επιλύσει. Εμείς ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει. Καλούμαστε ένα τμήμα του να το επιλύσουμε μπροστά μας, το 2014-2020. Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτήν τη φορά θα τα καταφέρουμε ως κράτος και ως κοινωνία».

Θέλοντας να τονίσει τη σημασία του νέου ΕΣΠΑ αλλά και τη συμβολή της ΜΟΔ, ο κ. Ν. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι στην πραγματικότητα το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας είναι τα κοινοτικά κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αφού η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει κατά πολύ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης, ουσιαστικά στη μετάβαση από τις κλασικές επιδοτήσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ως κεντρικό άξονα τη μόχλευση των πόρων. «Οι επιδοτήσεις δεν είναι άχρηστο εργαλείο για μια κυβέρνηση ή για μια άσκηση της οικονομικής πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να είναι το προεξάρχον εργαλείο, σε μια εποχή χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να έχουν και πολλαπλασιαστικό συντελεστή», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή