Κατόπιν ελληνικού αιτήματος η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι

Κατόπιν ελληνικού αιτήματος η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος από πλευράς Κομισιόν να υπάρξει συνάντηση της τρόικας με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι παραδέχτηκε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Τζ. Τοντ. Την ίδια ώρα, το γερμανικό ινστιτούτο DIW Berlin προτείνει τη θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει φέτος τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Τοντ, η Κομισιόν έλαβε το αίτημα της Αθήνας να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Παρίσι και το αποδέχτηκε. «Μας ζήτησαν να γίνει η συνάντηση στο Παρίσι και με χαρά το αποδεχτήκαμε», όπως δήλωσε, ενώ λίγο αργότερα αξιωματούχος της Κομισιόν εξηγούσε ότι «η ουσία των ελέγχων και των συζητήσεων δεν αλλάζει επειδή αλλάζει το μέρος διεξαγωγής τους».

Μάλιστα, σημείωνε ότι «προφανώς και στο παρελθόν γίνονταν προπαρασκευαστικές συζητήσεις, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο». Στο πλαίσιο αυτό κατέστησε σαφές ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι δεν αλλάζει τη διαδικασία και δεν υποκαθιστά τον κανονικό έλεγχο της τρόικας που θα γίνει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει ο δρόμος για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη νέα διευθέτησή του. Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό ινστιτούτο DIW Berlin πήρε θέση χθες, προτείνοντας την επιβολή ρήτρας ανάπτυξης στα επιτόκια που καταβάλει η Ελλάδα για τα ευρωπαϊκά δάνεια. Δηλαδή, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγάλοι και η οικονομία αναπτύσσεται, τότε η Ελλάδα να πληρώνει και μεγαλύτερο επιτόκιο, ενώ όταν οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι μικροί ή υπάρχει ύφεση, η χώρα να καταβάλλει λιγότερους τόκους.

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με το DIW Berlin, να οδηγήσει σε βιώσιμο μονοπάτι το ελληνικό χρέος, ενώ επισημαίνεται ότι ένας πιο σταθερός επιχειρηματικός κύκλος θα μείωνε και το ρίσκο χρεοκοπίας επί των συγκεκριμένων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή