ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση των λιανικών πωλήσεων 3,8% τον Μάιο

ptosi-ton-lianikon-poliseon-3-8-ton-maio-2037717

Σε αρνητικό επίπεδο με πτώση 3,8% επανήλθε τον Μάιο ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, μετά από την «αναλαμπή» λόγω εορτών Πάσχα, τον προηγούμενο μήνα, αποτελώντας, παράλληλα, σαφή ένδειξη ότι το διαθέσιμο, προς κατανάλωση, εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει «περιορισμένων δυνατοτήτων».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο σε δύο επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων υπήρξε θετικό πρόσημο στις πωλήσεις τον Μάιο, κυρίως, λόγω του 10ημέρου των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα, σε ένδυση- υπόδηση (3%) και σε βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων (3,3%). Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε ο όγκος των πωλήσεων σε τρόφιμα- ποτά- καπνό (17,8%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμό (11%), πολυκαταστήματα (9,7%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,3%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (5,2%) και καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (4,4%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

– Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 3,8% τον Μάιο εφέτος σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαΐου 2013, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Απριλίου 2014 σημείωσε μείωση 5,1%.

– Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), σημείωσε μείωση 8,5% σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαΐου 2013, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Απριλίου 2014 σημείωσε μείωση 7,2%.