Ανάπτυξη προβλέπουν για φέτος ΚΕΠΕ και Citigroup

Ανάπτυξη προβλέπουν για φέτος ΚΕΠΕ και Citigroup

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 0,6% «βλέπει» για φέτος το ΚΕΠΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί η μεταστροφή της διαχρονικά απαισιόδοξης Citigroup που προβλέπει ότι τελικά η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 0,3%. Πάντως, η Eurobank υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε υστέρηση κατά 12,58% σε σχέση με τις δυνητικές της δυνατότητες το 2013, ενώ το δυνητικό ΑΕΠ έχει μειωθεί προσεγγιστικά κατά 10% σε σχέση με το 2007.

Στο ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΠΕ επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία πέρασε σε θετικό πρόσημο από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του έτους (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 13 Αυγούστου). Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του Κέντρου, η εκτίμηση ότι φέτος θα σημειωθεί ανάπτυξη 0,6% «αντανακλά τις συνθήκες σταθεροποίησης που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Οι συνθήκες αυτές απορρέουν κυρίως από τη σταδιακή εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την υλοποίηση μιας σειράς καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προοδευτική ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου». Μάλιστα, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους «έτρεξε» με θετικό ρυθμό 0,38% και προβλέπει ανάπτυξη 1,16% και 1,92% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η Citigroup θεωρεί πλέον ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,6%. Τουρισμός και εξαγωγές θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ υποστηρίζει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 26,9% φέτος και η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1%, έναντι πτώσης 5,8% πέρυσι. Επίσης, για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,3%.

Πάντως, η Εurobank υποστηρίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της ότι οι αγορές αξιολογούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια. Και επισημαίνει την υστέρηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις δυνητικές δυνατότητες της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή