Στα 6,7 δισ. ο λογαριασμός των υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Αύγουστο

Στα 6,7 δισ. ο λογαριασμός των υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Αύγουστο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά θα κινηθούν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο, που αποτελεί τον πιο «βαρύ μήνα» του έτους. Οι υποχρεώσεις που καλείται να εξυπηρετήσει η χώρα ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αυτών (3,9 δισ. ευρώ) θα πρέπει να καλυφθεί στις 20 Αυγούστου.

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα με τις αποπληρωμές. Ωστόσο, παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι οριακή, ενώ, κατά κάποιες πληροφορίες, θα υπάρξουν και μέρες που το ταμείο θα βρεθεί στο «κόκκινο». Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο εκπέμπουν αισιόδοξο μήνυμα ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τρόποι για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Μέσα στον Αύγουστο εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξασφαλίσει ρευστότητα περίπου 8 δισ. ευρώ με τους εξής τρόπους:

1. Από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το σύνηθες «μαξιλάρι» που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ομως, τα κεφάλαια πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα, καθώς δεν βρίσκονται στα ταμεία του ΤΧΣ για να διασφαλίζουν τη ρευστότητα του κράτους.

2. Από την αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των διαφόρων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos). Υπολογίζεται ότι από τη διαδικασία αυτή το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει εντός του Αυγούστου περί τα 4 δισ. ευρώ.

3. Από την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού από την Ευρωζώνη που ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Εφόσον το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα και δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, τότε αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group και να ανάψει το «πράσινο φως» για την παροχή του 1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία «τρύπα» στα κρατικά ταμεία εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε στην αποπληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Συγκεκριμένα, ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθεί έως τις 31 Ιουλίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 450 εκατ. ευρώ. Η αποπληρωμή της πρώτης δόσης μεταφέρθηκε για τις 31 Αυγούστου, οπότε το παραπάνω ποσό θα εκλείψει από τα ταμεία του Δημοσίου για τον κρίσιμο μήνα που διανύουμε.

Εκτός από τη μεγάλη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,9 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ελλάδα θα κληθεί να εξυπηρετήσει εντός του Αυγούστου:

–  1 δισ. ευρώ προς το ΕΤΕΑΝ για τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν.

–  950 εκατ. ευρώ για τόκους.

–  700 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της εξόφλησης των δανείων που έχει λάβει η χώρα έως τώρα.

–  160 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων, οι κάτοχοι των οποίων δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI το 2012.

Πάντως, από τη στιγμή που θα περάσει ο Αύγουστος, η κατάσταση εξομαλύνεται. Στο τελευταίο τετράμηνο του έτους οι υποχρεώσεις του κράτους ανέρχονται στα 3,2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το ποσό είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή