Δείχνει σημάδια ανάκαμψης ο εσωτερικός τουρισμός

Δείχνει σημάδια ανάκαμψης ο εσωτερικός τουρισμός

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει ο εσωτερικός τουρισμός τη φετινή περίοδο, έπειτα από μία πενταετία διαρκούς συρρίκνωσης.

Η εικόνα αυτή εξάγεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ξενοδοχειακών ενώσεων αλλά και από τα στοιχεία των πτήσεων εσωτερικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου με πτήσεις εσωτερικού διακινήθηκαν 300.000 περισσότεροι επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ενα μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται σαφώς από την ελληνική αγορά. Ειδικότερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στο εξάμηνο έφθασε σε ποσοστό 13,5% ξεπερνώντας τα 2,53 εκατ. από 2,23 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Επιπλέον, τον Ιούνιο το ποσοστό αύξησης των αφίξεων εσωτερικού ήταν υψηλότερο από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων εξωτερικού. Ετσι, οι αφίξεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 20,6% φθάνοντας τις 590.044 από 489.168 τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ οι αφίξεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 13,3% φθάνοντας σε 2,48 εκατ. από 2,19 εκατ.

Μερική ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού διαπιστώνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Επίσης, η ανοδική εξέλιξη στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης στο πρώτο εξάμηνο του έτους οφείλεται κατά το ήμισυ σε απόλυτους αριθμούς στις επιπλέον διανυκτερεύσεις που προήλθαν από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης για το εξάμηνο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 15,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι φθάνοντας σε 909.064. Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων, αυξήθηκαν κατά 13,2% φθάνοντας σε 512.779. Κατά την Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η εγχώρια κίνηση δεν προκύπτει από την αύξηση του επαγγελματικού τουρισμού ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά από ταξίδια για λόγους ψυχαγωγίας. Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά έχει ποσοστό συμμετοχής 57,6% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εξάμηνο στις ξενοδοχειακές μονάδες της συμπρωτεύουσας.

Αυξητικά όμως κινείται και η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι πληρωμές των Ελλήνων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό έφθασαν σε 820,5 εκατ. από 705,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2013. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αφίξεις επισκεπτών στην Τουρκία από τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 20,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι φθάνοντας σε 383.882 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή