Ουραγός η Αθήνα στις «εκπτώσεις» ενοικίασης γραφείων στην Ευρώπη

Ουραγός η Αθήνα στις «εκπτώσεις» ενοικίασης γραφείων στην Ευρώπη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μικρότερες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων μεταξύ 21 πόλεων της Ευρώπης προσφέρει η αγορά της Αθήνας, όπως προκύπτει από σχετική ετήσια έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Συγκεκριμένα, στην αθηναϊκή αγορά γραφείων καταγράφονται εκπτώσεις της τάξεως του 2,5%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίοδο δωρεάν ενοικίασης μόλις 1,5 μήνα για μια μίσθωση πενταετούς διάρκειας σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους σε σημείο υψηλής προβολής. Εν ολίγοις, το οικονομικό κίνητρο που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες γραφείων στην ελληνική αγορά, προκειμένου να προσελκύσουν ενοικιαστές/εταιρείες υψηλού κύρους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η συγκεκριμένη πρακτική είναι πολύ πιο διαδεδομένη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Savills, μετά την αγορά της Αθήνας, τα λιγότερα οικονομικά κίνητρα προσφέρονται στις γερμανικές πόλεις Βερολίνο (5% έκπτωση), Αμβούργο (5%), Φρανκφούρτη (6,7%) και Ντίσελντορφ (6,7%). Στον αντίποδα, αγορές όπου παραδοσιακά η ζήτηση για ενοικίαση γραφείων είναι υψηλή, όπως το Παρίσι (περιοχή La Defence) και το Λονδίνο, εξακολουθούν να παρέχουν τα υψηλότερα οικονομικά κίνητρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, προσφέροντας εκπτώσεις της τάξεως του 20,8% και 18,3% αντίστοιχα, ή 13 και 11 μήνες δωρεάν ενοικίασης. Αλλωστε, η πολιτική της παροχής δωρεάν ενοικίων για νέες μισθώσεις είναι βασικό χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας των συγκεκριμένων ώριμων αγορών. Πάντως, μία ιταλική πόλη και συγκεκριμένα το Μιλάνο αποτελεί σήμερα την πλέον φιλική για τους ενοικιαστές γραφείων, παρέχοντας εκπτώσεις της τάξεως του 25%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15 μήνες δωρεάν ενοικίασης κτιρίου γραφείων για μια σύμβαση διάρκειας πέντε ετών.

Ασφαλώς, στις περισσότερες πόλεις, όπου τα κίνητρα προσέλκυσης ενοικιαστών είναι υψηλά, καταγράφονται υψηλές τιμές ενοικίων, γεγονός που ωθεί τους ιδιοκτήτες να υιοθετούν επιθετικότερη πολιτική προώθησης των χώρων που επιθυμούν να μισθώσουν. Αντίστοιχα, πιθανώς ο ανταγωνισμός για την εξεύρεση ενοικιαστών να είναι έντονος, λόγω της ύπαρξης πολλών κενών κτιρίων σύγχρονων προδιαγραφών. Γεγονός είναι ότι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, οι εκπτώσεις που προσφέρονται καταγράφουν υποχώρηση κατά το τρέχον έτος, καθώς, όπως τονίζει η Savills στην ανάλυσή της, οι συνθήκες στην αγορά γραφείων έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η ζήτηση είναι σαφώς υψηλότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Λονδίνο σημειώθηκαν οι περισσότερες νέες μισθώσεις γραφείων από το 2000. Κατά μέσον όρο, η περίοδος δωρεάν ενοικίασης γραφείων στις 21 αγορές που εξετάζονται στην έρευνα, υποχώρησε φέτος κατά 11,4%, με το Δουβλίνο και το Αμβούργο να πρωτοστατούν (πτώση 50% στην παρεχόμενη έκπτωση).

Από την άλλη πλευρά, η αγορά γραφείων της Αθήνας έχει ήδη σημειώσει πολύ μεγάλη κάμψη των τιμών των ενοικίων κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Savills Hellas, από την αρχή της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2013 η συνολική πτώση των ενοικίων στα γραφεία αγγίζει ακόμα και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα ήδη χαμηλά ενοίκια είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν συντρέχει ανάγκη περαιτέρω εκπτώσεων, όπως ισχύει στο εξωτερικό. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι στην κατηγορία των σύγχρονων κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, το ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, απόρροια της έλλειψης επαρκούς αριθμού τέτοιων ακινήτων στην Αθήνα. Αλλωστε, την έλλειψη αυτή σημειώνουν και στελέχη των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, όταν τίθεται το ζήτημα του μεγάλου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος στην ελληνική αγορά.

Πάντως, ακόμα και σήμερα που οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί σημαντικά, καταγράφεται ανακολουθία ανάμεσα στις επιδιώξεις των ενδιαφερόμενων μισθωτών και των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με τη Savills, οι εταιρείες που αναζητούν γραφειακούς χώρους εξακολουθούν να επιδιώκουν συμβόλαια με τιμές χαμηλότερες κατά 25%-30% σε σχέση με τα ήδη χαμηλά σημερινά επίπεδα. Συμπληρώνει, δε, ότι η ζήτηση για νέες ενοικιάσεις μόλις που έχει αρχίσει να επιστρέφει στην αγορά και ο δρόμος μέχρι την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς γραφείων είναι μακρύς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή