ΣΕΒ: Θέμα επιβίωσης για τον κλάδο η μείωση του ενεργειακού κόστους

ΣΕΒ: Θέμα επιβίωσης για τον κλάδο η μείωση του ενεργειακού κόστους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα το θέμα του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. Από τη σύνθεση της νέας διοίκησης του ΣΕΒ, που ανέδειξε η γενική συνέλευση του Μαΐου, είχε διαφανεί η προσπάθεια της βαριάς βιομηχανίας να ανακτήσει τον ρόλο που ιστορικά είχε στον Σύνδεσμο και είχε ατονήσει υπό τη διοίκηση του κ. Δ. Δασκαλόπουλου.

Δύο μόλις μήνες μετά τη συνέλευση του Μαΐου, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Φέσσας, ως επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής, μέλη της οποίας είναι και τρεις αντιπρόεδροι του Συνδέσμου που εκπροσωπούν τη βαριά βιομηχανία (Δ. Παπαλεξόπουλος, Ευάγγ. Μυτιληναίος και Αν. Καλλιτσάντσης) πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου για να θέσουν στον πρωθυπουργό το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής και του ενεργειακού κόστους. Με την πρωτοβουλία αυτή και τη διευρυμένη Διυπουργική Επιτροπή που ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη για το ίδιο θέμα, ο ΣΕΒ επιχειρεί για θέσει για πρώτη φορά την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας με ένα πιο συστηματικό τρόπο.

Ο κ. Φέσσας πριν φτάσει στο Μαξίμου έπρεπε να συγκεράσει αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα στο εσωτερικό του Συνδέσμου για το θέμα του ενεργειακού κόστους, αφού εκπροσωπεί τους μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΗ (ενεργοβόρος βιομηχανία), τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ. Ετσι, άνοιξε τον πρώτο αυτό κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς με μια ατζέντα που επικέντρωνε κυρίως στην υλοποίηση μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, η υλοποίηση των οποίων δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο επιχειρηματικών συγκρούσεων.

Ο ΣΕΒ μετέφερε στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι για τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες η δραστική μείωση του τελικού κόστους τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα αποτελεί όρο επιβίωσης. Στο διά ταύτα, ωστόσο, ζήτησε να επιστραφούν στις επιχειρήσεις τα 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΠΑ που η κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο και να προχωρήσει το μέτρο των συμβάσεων «διακοψιμότητας» που ανακοινώθηκε τότε χωρίς να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το πρώτο μέτρο καθυστερεί γιατί η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη συμβατό τρόπο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού για να το υλοποιήσει. Το δεύτερο έχει ήδη επιστραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με πλήθος ερωτημάτων, που συνδέονται με τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο αποτελεί κρατική ενίσχυση. Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την ίδια τη βιομηχανία, δεν έλαβε υπόψη του την κοινοτική νομοθεσία, αλλά στηρίχτηκε σε μαξιμαλιστικές θέσεις που κινδυνεύουν να οδηγήσουν στην απόρριψή του. Προς έκπληξη όλων, ακόμη και της βιομηχανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά το πέρας της Διυπουργικής, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στη θεσμοθέτηση των δύο αυτών μέτρων, αγνοώντας την Ε.Ε.

Ο ΣΕΒ έθεσε στη Διυπουργική, όπως και στον κ. Σαμαρά, θέμα μείωσης της φορολογίας στο φυσικό αέριο που προορίζεται για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, που είναι δεκαπλάσιοι από τα κατώτατα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα, αίτημα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να το συζητάει. Τέθηκε επίσης θέμα μείωσης των διαφόρων χρεώσεων που πληρώνει η βιομηχανία μέσω των λογαριασμών ρεύματος (τέλη δικτύου, ΑΠΕ, ΥΚΩ κ.λπ.). Ο ΣΕΒ σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν έθιξε στο ελάχιστο τα δομικά προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού που αποτελούν την πηγή του προβλήματος «υψηλό ενεργειακό κόστος». Το πώς, δηλαδή, θα παράγουμε φθηνότερο ρεύμα για να μπορούμε να το αγοράζουμε και φθηνότερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή