Μικρή κάμψη στο οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Μικρή κάμψη στο οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή πτώση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ. Εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στον ευρωπαϊκό Νότο σταθεροποιείται ή βελτιώνεται το τελευταίο εξάμηνο (στην Ελλάδα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ), ενώ στον ευρωπαϊκό Βορρά συνεχώς κινείται πτωτικά. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό ρίσκο, τα ευρωπαϊκά stress tests τραπεζών και οι έκρυθμες καταστάσεις που επικρατούν σε πολλές χώρες αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου.

Στην Ελλάδα, τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά και διαμορφώθηκε στις 102,3 (από 103,7) μονάδες, διορθώνοντας την υψηλή επίδοση εξαετίας που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.

Οπως επισημαίνεται, αν και στις υπηρεσίες, τη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο καταγράφεται οριακή ανάκαμψη προσδοκιών, στις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται. Επίσης, καταγράφεται ελαφρά μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, έπειτα από τέσσερις μήνες ανοδικής πορείας. Η προσαρμογή των προσδοκιών που παρατηρείται τον Ιούλιο, μετά την πρόσφατη άνοδο, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ξεκινά μια περίοδος αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες ενδεχομένως δεν είχαν πλήρως προεξοφληθεί. Αναλυτικότερα:

• Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κερδίζουν έδαφος, αν και ο δείκτης των αποθεμάτων ενισχύεται.

• Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν ήπια, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται αισθητά.

• Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ισοσκελίζονται, ενώ οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποχωρούν, με τον δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς πτωτικά.

• Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, ενώ αντίθετα κινείται ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση, που επιδεινώνεται αισθητά.

• Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο υποχωρούν ήπια, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση βελτιώνονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, το τελευταίο επτάμηνο -από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2014- ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη ζώνη του ευρώ βελτιώθηκε μόλις κατά 1,2% (στις 102,2 από 101,0 μονάδες), στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,7% και κατά 1,7% αντίστοιχα, στην Ιταλία ανέβηκε 5,5% (ή 5,3 μονάδες, στις 101,9), στην Ισπανία κατά 3,2% (στις 103,5 μονάδες), στην Πορτογαλία κατά 2,8% (στις 102,4) και στην Ελλάδα κατά 10 μονάδες (στις 102,6) ή σε ποσοστό 10,8%.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ξεπέρασε φέτος σε απόλυτη τιμή, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (102,6 έναντι 102,2)!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή