ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη απαιτεί πολιτική σταθερότητα και σχέδιο

ΚΕΠΕ: Η ανάπτυξη απαιτεί πολιτική σταθερότητα και σχέδιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επτά σημεία εντοπίζει τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία έχει ήδη εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από:

• πολιτική σταθερότητα,

• ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτυξιακών δράσεων, με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις,

• συνέχιση της προώθησης και υιοθέτησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,

• εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης,

• κοινή πολιτική σε θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής,

• μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, και

• καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ, ο στόχος για σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών φαίνεται να επιτυγχάνεται και για το 2014. Ωστόσο, βασικές προκλήσεις αποτελούν οι πολιτικές διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά θέματα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια».

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων παρουσιάζουν αυτή την αποκλιμάκωση, λόγω της υποχώρησης της βραχυπρόθεσμης αβεβαιότητας που οφείλονταν στα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Blackrock «Sovereign Risk Index» (BSRI), για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ ο «δείκτης φόβου» του ΚΕΠΕ GRIV6 στις 15/7/2014 διαμορφώθηκε στο 35,26%, σε επίπεδο ελαφρά υψηλότερο του ιστορικού μέσου όρου, της περιόδου 2/1/2004-15/7/2014 (34,5%). Ο δείκτης «φόβου» για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται στα επίπεδα του ιστορικού μέσου όρου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η πτώση του δείκτη «φόβου» αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων. Αντίστοιχα, οι δείκτες οικονομικού κλίματος, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μεταποίησης διατηρούν τη δυναμική τους, αντικατοπτρίζοντας τις θετικότερες προσδοκίες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημαντικό πρόβλημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή αποκατάσταση της χρηματοδότησης κατέχουν η επιτυχής αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», για τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, δεδομένου και του υψηλού κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Task Force στην έκθεσή της, αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth), που στόχο έχει την παροχή ρευστότητας στην ελληνική πραγματική οικονομία, για την τόνωση της δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι άνω των 3 δισ., μέσω διαφόρων προγραμμάτων, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εντούτοις, οι συνολικές εκταμιεύσεις είναι περιορισμένες από αυτά τα προγράμματα, δεδομένου ότι καταγράφονται συνολικές εκταμιεύσεις ύψους μόλις 463 εκατ., ενώ στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου, τα εκταμιευόμενα ποσά ανέρχονταν σε 179 εκατ.

Επίσης, το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι σημαντική υστέρηση και καθυστερήσεις παρουσιάζονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2014 είχε μειωθεί από τα 2,7 δισ., σε 1,5 δισ., στόχος ο οποίος επίσης αμφισβητείται. Για το 2015, ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Οι καθυστερήσεις, πολλές από τις οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων και σε νομοθετικού χαρακτήρα, οδήγησαν στην αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς, πέραν του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού οφέλους, θα συνεισφέρουν στην αύξηση των επενδύσεων, την εισροή μακροπρόθεσμων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή