Την επόμενη εβδομάδα εκταμιεύεται η δόση του 1 δισ. ευρώ

Την επόμενη εβδομάδα εκταμιεύεται η δόση του 1 δισ. ευρώ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Χθες, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ενημερώθηκε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τα προαπαιτούμενα, ενώ συζητήθηκαν οι αλλαγές που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν ενημέρωση για τα όσα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο και εκτιμάται ότι από τη στιγμή που αυτό θα πάρει ΦΕΚ, θα μεσολαβήσουν δύο ή τρεις ημέρες για να εκταμιεύσει ο EFSF την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Αργά το βράδυ πραγμ-ατοποίηθηκε το δεύτερο μέρος της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης πλεόνασμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,85 δισ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων όπου φαίνεται συρρίκνωση του πλεονάσματός τους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους.

Ειδικότερα, το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 στη γενική κυβέρνηση:

1. Καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,79 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,2 δισ. που είχε καταγραφεί στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 και έναντι ελλείμματος 1,85 δισ. που είχε σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

2. Μείωση του πλεονάσματος στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού μέσα σε ένα χρόνο το πλεόνασμα μειώθηκε στα 410 εκατ. ευρώ από πλεόνασμα 1,43 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα έσοδα στην κατηγορία αυτή περιορίστηκαν από 19,7 δισ. σε 17,04 δισ. εξαιτίας κυρίως της δραστικής μείωσης στις μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα 6,86 δισ. από 9,7 δισ. αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα 9,2 δισ. ευρώ από 9,3 δισ. πέρυσι.

3. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου στα 5,2 δισ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται 666 εκατ. από εκκρεμείς επιστροφές φόρων, έναντι μόλις 453 εκατ. που ήταν τον Ιανουάριο), από συνολικά 4,9 δισ. στις αρχές Ιανουαρίου και 5,1 δισ. στο τέλος Μαΐου.

4. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 2,01 δισ. από 1,95 δισ. τον Μάιο και 1,75 δισ. τον Ιανουάριο του 2014 αλλά και στα νοσοκομεία με σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 790 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, αμετάβλητου σε σχέση με τον Ιανουάριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή