Περί τα 178 εκατ. οι πιθανές απώλειες για τις εξαγωγές

Περί τα 178 εκατ. οι πιθανές απώλειες για τις εξαγωγές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε 238 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές -με βάση τα στοιχεία του 2013- εάν τελικώς περιληφθούν τα ελληνικά προϊόντα στον τελικό κατάλογο των απαγορεύσεων των εισαγωγών που ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση και έθεσε σε ισχύ ήδη από χθες. Οι απαγορεύσεις αυτές θα έχουν διάρκεια ένα έτος.

Στις απώλειες, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και το γεγονός ότι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν συχνά με πολλές δυσκολίες είναι πιθανό να χαθούν. Ηδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και επομένως δεν έχουν δεχθεί τα αντίποινα της Μόσχας ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς την τεράστια αυτή αγορά, επιχειρώντας να υποκαταστήσουν τους μέχρι σήμερα εμπορικούς εταίρους της. Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν συναντήσεις με τις πρεσβείες σειράς χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Οπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουρουγουάης για την προμήθεια της πρώτης από τη δεύτερη με βόειο κρέας.

Ως τη μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη Ρωσία βλέπουν το εμπάργκο προς τις χώρες της Ε.Ε. οι σερβικές επιχειρήσεις. Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της Σερβίας ζήτησε ήδη από τις περιφέρειες της χώρας να καταρτίσουν καταλόγους με τις εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τη ρωσική αγορά.

Το μεσομακροπρόθεσμο κόστος από το ρωσικό εμπάργκο είναι αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Παράγοντες, μάλιστα, της αγοράς επισημαίνουν ότι, αν και είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τις Βρυξέλλες για τις πιθανές επιπτώσεις, η αντίδραση των αρμοδίων δεν ήταν δεόντως γρήγορη. Οι επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είχαν φανεί ήδη από τις αρχές του έτους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το α΄ τρίμηνο του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία υποχώρησαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013 κατά 23,9%, από τα 82,9 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 63 εκατ. ευρώ φέτος. Σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στα ελληνικά προϊόντα, ο ΠΣΕ θα ζητήσει την υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση προς την Κομισιόν για την ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσεων της Ε.Ε.

Εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, εξαγωγές γίνονται από την Ελλάδα προς τη Ρωσία και σε τυποποιημένα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως φέτα, μαρμελάδες και γιαούρτι. Για παράδειγμα, το 2013 η αξία των εξαγωγών φέτας προς τη Ρωσία ανήλθε το 2013 σε 404.680 ευρώ. Το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά το χειρότερο -εάν τελικώς επιβληθούν οι κυρώσεις και στην Ελλάδα- είναι ότι ανακόπτονται οι προοπτικές συνολικά για τις εξαγωγές τροφίμων σε μια αγορά 144 εκατ. κατοίκων.

Μία πιθανή εναλλακτική διέξοδος για τα ελληνικά προϊόντα θεωρείται η εξαγωγή τους στη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Τουρκία. Οι ρωσικές αρχές, πάντως, λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αποτρέψουν τις επανεξαγωγές από άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, από τη Λευκορωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή