Η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία προβληματίζει τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση γύρω από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη και περισσότερο στα κράτη-μέλη με υψηλή εξάρτηση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η χώρα μας εισάγει το 65-70% των αναγκών της ετησίως από τη Ρωσία μέσω του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας, καθώς και το 70% του αργού που διυλίζουν οι ΕΛΠΕ και Motor Oil στις εγκαταστάσεις τους. Σε περίπτωση μείωσης της παροχής αερίου από την Ουκρανία ή και απευθείας από τη Ρωσία, σενάριο που μπορεί να χαρακτηριζόταν ακραίο αλλά πλέον θεωρείται από πολλούς αναλυτές πιθανό, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στον εφοδιασμό της αγοράς με φυσικό αέριο αλλά και με ηλεκτρική ενέργεια, αφού η παραγωγή της στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο αέριο. Το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταρτίζει αυτή την περίοδο μελέτη κινδύνου από πιθανή διαταραχή της ροής του αερίου τον χειμώνα με στόχο να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Η ΔΕΠΑ έχει ήδη «φουλάρει» τις αποθήκες της Ρεβυθούσας με LNG, μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε αέριο, σε περίπτωση διακοπής του ρώσικου, για διάστημα ενός μήνα. Σε περίπτωση που η κρίση έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα εφαρμοστεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την περικοπή κατανάλωσης των μονάδων αερίου και στη συνέχεια των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, το σχέδιο προβλέπει αύξηση εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και απαγόρευση παράλληλα των εξαγωγών, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος.