Τα στρες τεστ της ΕΚΤ θα συνυπολογίσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών

Τα στρες τεστ της ΕΚΤ θα συνυπολογίσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδικό καθεστώς, που θα εξετάζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών με βάση ένα δυναμικό μοντέλο, αναμένεται να ενταχθούν και οι ελληνικές τράπεζες, που θα συμμετάσχουν στα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό προκύπτει από το εγχειρίδιο που δημοσίευσε χθες η ΕΚΤ, στο οποίο περιγράφει πώς θα ενσωματώσει τα ευρήματα του ελέγχου ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού στα στρες τεστ. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ασκήσεις που θα «τρέξουν» παράλληλα και θα κρίνουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, προσδιορίζοντας το απαιτούμενο ύψος νέων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της ΕΚΤ, η αξιολόγηση των τραπεζών που έχουν εκπονήσει σχέδια αναδιάρθρωσης, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές, δεν θα περιοριστεί στο στατικό μοντέλο που θα εξετάσει τα οικονομικά μεγέθη με βάση τα στοιχεία ισολογισμού τέλους του 2013. Στις ασκήσεις προσομοίωσης θα συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης, μέρος των οποίων θα υλοποιηθεί μεταγενέστερα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των στρες τεστ, που έχει προσδιοριστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα περάσουν επίσης ανάλογη δοκιμασία, καθώς θα αξιολογηθούν τόσο με βάση το βασικό όσο και το δυσμενές σενάριο, δηλαδή το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν υπολογίσει οι τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό των τυχόν κεφαλαιακών απαιτήσεων μέσα από την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν αρχίσει να υλοποιούν με ορίζοντα έως και το 2016. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τα απαιτούμενα νέα κεφάλαια κάτω από τα 5 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πάντως ότι πρόσφατη περίπτωση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo εκτιμάται ότι θα σκληρύνει τη στάση της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα καταλογίσει, με δεδομένη μάλιστα και την κριτική που είχε δεχθεί στο παρελθόν κατά την πρώτη διαδικασία των στρες τεστ.

Κρίσιμο θέμα που θα επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων, που σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 7,7% φέτος με βάση το βασικό σενάριο, κατά 3,7% το 2015 και 1,2% το 2016. Υπό το δυσμενές σενάριο, προβλέπεται να υποχωρήσουν 11,1% φέτος, 9,9% το 2015 και 7,9% το 2016. Η πτώση των τιμών στις κατοικίες υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 30% με βάση το δυσμενές σενάριο, επιβαρύνοντας τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Με αφορμή τη δημοσίευση του εγχειριδίου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Βιτόρ Κονστάνσιο, υπογράμμισε ότι «αφιερώνουμε πολύ χρόνο και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αυστηρή αυτή η διαδικασία. Η ενσωμάτωση αφορά όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που καθιστά ξεχωριστή τη συγκεκριμένη άσκηση σε σχέση με προηγούμενες. Επιπλέον, με τη δημοσίευση του εγχειριδίου κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για διαφάνεια».

Να σημειωθεί ότι η συνολική αξιολόγηση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 128 ευρωπαϊκές τράπεζες, αποτελεί ουσιαστικά μια διπλή άσκηση. Η πρώτη αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και η δεύτερη το «στρεσάρισμα» αυτών των στοιχείων υπό ακραίες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή