ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά σε συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα

konta-se-symfonia-gia-ta-lixiprothesma-2038867

Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με περισσότερες δόσεις βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες συναντήσεις είχαν θετικά αποτελέσματα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις από τους πιστωτές της χώρας για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Εργασίας ζητάει ριζική αλλαγή της υπάρχουσας πάγιας ρύθμισης και συγκεκριμένα των όρων και των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη του μήνα πιθανόν να έχει επέλθει συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη έφτασαν στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αν προστεθούν και οι οφειλές που είχαν σχηματιστεί μέχρι το τέλος του 2013, τα συσσωρευμένα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται πλέον στα 67,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις παλαιές οφειλές, το Δημόσιο εισέπραξε 944 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και το ποσό έκλεισε στα 61,025 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τα χρέη από υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν κατά 1,027 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου.

Ο στόχος στα καινούργια χρέη ήταν να εισπραχθεί το 16% των νέων οφειλών, αλλά συγκεντρώθηκε το 12,01%. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να εισπραχθεί το 25% των καινούργιων χρεών.