«Ανάβουν» οι μηχανές για την απορρόφηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ

«Ανάβουν» οι μηχανές για την απορρόφηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για εμπροσθοβαρή έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, αποφεύγοντας τα κενά αέρος που υπάρχουν παραδοσιακά κατά τη μετάβαση από τη μία προγραμματική περίοδο στην άλλη, σηματοδοτεί η έναρξη των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Από αυτά τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και αναμένεται να διατεθούν εντός του έτους, παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση εκκρεμεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έγκαιρη για πρώτη φορά έναρξη του Προγράμματος -η συνήθης πρακτική οδηγούσε σε καθυστέρηση δύο περίπου ετών από τη μία προγραμματική περίοδο στην άλλη- είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα κορυφωθούν από τον Σεπτέμβριο με αφορμή τις διαβουλεύσεις για την έγκριση των πέντε τομεακών και των δεκατριών περιφερειακών προγραμμάτων. Το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε στα τέλη Ιουλίου το σύνολο των σχεδίων και θα επιδιώξει την έγκρισή τους έως τα τέλη Οκτωβρίου, πριν δηλαδή αλλάξει η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και το χρονοδιάγραμμα δείχνει ασφυκτικό, πηγές του υπουργείου δεν αποκλείουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας και το κάλεσμα του νυν επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, για έγκριση των Προγραμμάτων, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την αλλαγή των επιτρόπων.

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του γενικού γραμματέα Επενδύσεων Γιώργου Γιαννούση, προετοιμάζει τη λίστα των έργων που θα αποτελέσουν τα έργα-γέφυρες με τη νέα προγραμματική περίοδο και τα οποία θα είναι και αυτά που θα απορροφήσουν μέρος των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Πρόκειται συνολικά για 19,9 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής, τα οποία αυξάνονται στα 24,8 δισ. ευρώ εάν προστεθεί και η εθνική συμμετοχή, δηλαδή τα κεφάλαια που θα εισφέρει η χώρα μας. Ο τελικός λογαριασμός του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και την ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή τα χρήματα που θα κληθούν να επενδύσουν οι ιδιώτες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικά σχέδια ή έργα ΣΔΙΤ. Το ακριβές ποσό που θα κινητοποιηθεί μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα είναι σημαντικό, στον βαθμό που στόχευση του νέου ΕΣΠΑ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή