Μεγάλα ονόματα για τα «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη

Μεγάλα ονόματα για τα «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωτρύπανα πετρελαϊκών κολοσσών αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τα 20 «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα για να πάρει τον δρόμο δημοσίευσής της στο ΦΕΚ και αμέσως μετά στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, περιέχει όρους στους οποίους μπορούν να ανταποκριθούν μόνο πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Οπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, οι όροι αυτοί είναι αποτέλεσμα μιας στοχευμένης στρατηγικής για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών, που υπαγορεύεται κυρίως από τα μεγάλα βάθη των προς παραχώρηση υποθαλάσσιων περιοχών. Οι ίδιοι κύκλοι προεξοφλούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, που αναμένεται να ξεκινήσει έξι μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεσσάρων κολοσσών της πετρελαϊκής βιομηχανίας και εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον θα διευρυνθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων), αποδεδειγμένα πιθανά αποθέματα τα τελευταία 5 έτη, όπως και παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα τελευταία 5 έτη, κριτήρια που πληρούν μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες. Μικρές και μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκές θα μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με μεγάλες εταιρίες και με ελάχιστο ποσοστό τουλάχιστον 10%. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό οι δύο ελληνικές εταιρείες ΕΛΠΕ και Εnergean Oil, που βρίσκονται για τον σκοπό αυτόν εδώ και αρκετούς μήνες σε συζητήσεις με εταιρείες του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, η προκήρυξη προβλέπει μίσθωμα σε ποσοστό 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων σε χρήμα ή σε είδος και συντελεστή φόρου εισοδήματος 20%. Ο επενδυτής θα καταβάλλει και πρόσθετο περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%.

Η σύμβαση ορίζει οκταετή περίοδο ερευνών με δικαίωμα παράτασης που χωρίζεται σε τρία στάδια, το καθένα με χωριστό δεσμευτικό πρόγραμμα γεωτρήσεων. Το στάδιο εκμετάλλευσης αρχίζει με τη δήλωση περί εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος υδρογονανθράκων που διαρκεί 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους 5 ετών η κάθε μία.

Το ΥΠΕΚΑ έχει τηρήσει μέχρι στιγμής απόλυτα το χρονοδιάγραμμα που από την αρχή ανακοίνωσε στους επενδυτές στέλνοντας μήνυμα συνέπειας και σταθερότητας, όπως απαιτούν αυτού του είδους οι επενδύσεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η προκήρυξη, οι υπογραφές των συμβάσεων για τα «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη θα πρέπει να αναμένονται την άνοιξη του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή