Πιο κάτω ο πήχυς για Ρώσους τουρίστες λόγω λουκέτων

Πιο κάτω ο πήχυς για Ρώσους τουρίστες λόγω λουκέτων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξενοδοχειακή κοινότητα της χώρας παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις καταιγιστικές εξελίξεις στη ρωσική αγορά με τις διαδοχικές πτωχεύσεις ταξιδιωτικών οργανισμών. Η πτώση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία -μετά την εμπλοκή με την Ουκρανία- «ψαλιδίζει» τα τουριστικά οφέλη για πολλούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Το θετικό είναι ότι δεν ανατρέπει τις θετικές εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς σε ό,τι αφορά την χώρα μας, η οποία αναμένει νέα ρεκόρ στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Ο κύκλος των πτωχεύσεων στη Ρωσία για φέτος το καλοκαίρι άνοιξε στις 16 Ιουλίου με το ταξιδιωτικό γραφείο Neva και συνεχίστηκε με το Windrose World, το Expotour, το Labirint, το ΙntAer και το Νordic Star. Από τις παραπάνω περιπτώσεις, αυτή που δημιούργησε ουσιαστικά προβλήματα στην ελληνική αγορά ήταν αυτή του Labirint, καθώς τη στιγμή της πτώχευσης βρίσκονταν στη χώρα μας περίπου 8.000 με 10.000 τουρίστες, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με το εν λόγω γραφείο.

Να σημειωθεί ότι οι πρόσθετες πτήσεις για Ελλάδα από τη ρωσική αγορά, όπως είχαν προγραμματιστεί πριν από την αρχή της σεζόν, δημιούργησαν την αισιοδοξία ότι φέτος οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών θα μπορούσαν να υπερβούν το περυσινό ρεκόρ του 1,3 εκατ. Ομως, στην πορεία της σεζόν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στη ρωσική αγορά, έριξε τον πήχυ των προβλέψεων στο 1,1 εκατ. Αυτή η πρόβλεψη μπορεί εκ νέου να αναθεωρηθεί προς τα κάτω αν συνεχιστεί η αναταραχή στη ρωσική ταξιδιωτική αγορά. Αλλωστε, κανείς δεν αποκλείει -τόσο η ρωσική πλευρά όσο και οι τουριστικοί επιχειρηματίες στη χώρα μας- την πιθανότητα να σημειωθούν και νέα κρούσματα πτωχεύσεων ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών. Μόνο πέρυσι, πτώχευσαν στη Ρωσία 12 ταξιδιωτικοί οργανισμοί.

Τι συνέβη

Ποια είναι, όμως, τα δεδομένα που επιδείνωσαν το κλίμα στην ταξιδιωτική αγορά εξερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία; Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν με την πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων, μία εξέλιξη που κατέστησε ακριβότερα τα ταξίδια των Ρώσων στο εξωτερικό.

Αυτό όμως που δημιούργησε αλυσιδωτές παρενέργειες στην αγορά ήταν τα επακόλουθα της διένεξης με την Ουκρανία. Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Ρωσία, λόγω του ουκρανικού ζητήματος, αποθάρρυνε ένα μέρος των Ρώσων να επιλέξουν ταξιδιωτικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Παράλληλα, το Κρεμλίνο ενθάρρυνε τους Ρώσους να ταξιδέψουν φέτος στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παρότρυνε επιχειρήσεις να αγοράσουν πακέτα διακοπών καλύπτοντας ακόμη και μέρος των δαπανών για τους υπαλλήλους τους στη Κριμαία, θυμίζοντας πρακτικές από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης. Από την άλλη, προχώρησε σε συστάσεις απαγόρευσης ταξιδιών στο εξωτερικό προς το στρατιωτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πιστωτική ασφυξία, χτύπησαν την αγορά των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Επιπλέον, από τα τελευταία συμβάντα αναδείχθηκε και το ζήτημα του ελλιπούς συστήματος προστασίας σε ζητήματα επαναπατρισμού Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό τη στιγμή της πτώχευσης ταξιδιωτικών οργανισμών από τη χώρα τους αλλά και της οικονομικής διασφάλισης των ξενοδόχων που συνεργάζονται με αυτούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά και τις τελευταίες πτωχεύσεις Ρώσοι τουρίστες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους σε ελληνικό προορισμό για το επόμενο διάστημα ζητούν ενημέρωση απευθείας από ελληνικά ξενοδοχεία για τη κατάσταση των ταξιδιωτικών οργανισμών που έχουν κάνει τις κρατήσεις στη χώρα τους αλλά και για τους αερομεταφορείς -αν είναι ξένοι- με τους οποίους έχουν προγραμματίσει την αεροπορική τους μετάβαση. Προφανώς, δεν εμπιστεύονται την ενημέρωση που τους γίνεται -αν τους γίνεται- στη χώρα τους σχετικά με το θέμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή