Εκταμιεύεται εντός της εβδομάδας και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Εκταμιεύεται εντός της εβδομάδας και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, δίνει αύριο εκτός απροόπτου το Euro Working Group σε συνεδρίασή του. Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη ή, το αργότερο, την Παρασκευή θα εκταμιευτεί το σχετικό ποσό προς τη χώρα μας. Στο μεταξύ, σήμερα το Δημόσιο προχωρά σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στον τρέχοντα μήνα έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, με αρμόδια στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας. Τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσιονομικών πεπραγμένων των φορέων του Δημοσίου δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές πειθαρχούν και δεν αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χ. Σταϊκούρας, «έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις».

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

1. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι πρωτογενείς δαπάνες, σε συνδυασμό με τις μεταβολές στις απλήρωτες υποχρεώσεις των φορέων του κρατικού προϋπολογισμού, είναι χαμηλότερες κατά 819 εκατ. ευρώ ή 3,5% έναντι των στόχων (στο πρώτο τρίμηνο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 644 εκατ. ευρώ ή 5,6%).

2. Στα υπουργεία υψηλότερα των στόχων κινήθηκαν οι δαπάνες:

• Στο υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών (απόκλιση 20,9% ή 173 εκατ. ευρώ) εξαιτίας υπερβάσεων στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως αποτέλεσμα επίσπευσης έργων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ.

• Στο υπουργείο Ναυτιλίας (απόκλιση 6,4 εκατ. ευρώ ή 4,4%).

• Στο υπουργείο Περιβάλλοντος (17,8 εκατ. ή 9,4%) λόγω της αυξημένης απορρόφησης κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Απόκλιση 308,4 εκατ. ευρώ ή 7,3% καταγράφηκε στις γενικές κρατικές δαπάνες εξαιτίας της διανομής κοινωνικού μερίσματος καθώς και στην καταβολή δαπανών συντάξεων λόγω αυξημένων αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση από το προηγούμενο έτος. Στα περισσότερα άλλα υπουργεία οι δαπάνες κινήθηκαν χαμηλότερα των στόχων εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, διαδικαστικού χαρακτήρα καθυστερήσεων στην υλοποίηση προγραμματισμένων δαπανών.

3. Από τα 57 νομικά πρόσωπα-φορείς της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, 36 φορείς παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση, ενώ 18 φορείς (μεταξύ άλλων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ) παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους. Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς των Πανεπιστημίων υπάρχει ετεροχρονισμός εισροών-εκροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η απόκλιση οφείλεται στην καθυστέρηση των διαδικασιών επιχορήγησης της πρώτης δόσης, στο ΕΚΑΒ αποδίδεται σε αυξημένες δαπάνες συντήρησης και κίνησης οχημάτων, ενώ στον ΟΚΑΝΑ αποδίδεται σε αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή