Αύξηση εσόδων, συγκράτηση δαπανών και πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ.

Αύξηση εσόδων, συγκράτηση δαπανών και πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2,28 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, εξέλιξη που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην εντυπωσιακή αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ορισμένες κατηγορίες εσόδων είχαν υποεκτιμηθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2014, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα στο επτάμηνο του έτους να υπερβούν τον στόχο κατά 653 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των φυσικών προσώπων (λόγω της κατάργησης επί της ουσίας των φοροαπαλλαγών) οδήγησε στην αύξηση των εισπράξεων τον Ιούλιο. Η υπέρβαση που καταγράφεται είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι είχε υπολογιστεί τον Ιούλιο και η είσπραξη 440 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο. Αν και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο δεν εφησυχάζουν, δεδομένου ότι οι επόμενοι μήνες είναι «γεμάτοι» από φόρους, τη στιγμή μάλιστα που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει περιοριστεί σημαντικά. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι: «Η παράταση στην καταβολή αυτής της δόσης, καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη καλύτερα και επιβεβαιώνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό».

Ανέφερε επίσης ότι «η επίτευξη αυτών των στόχων δείχνει ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται σε καλό επίπεδο. Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» –ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ– που ήδη ολοκληρώθηκε, για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη υλοποιείται, για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, για την τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών:

1. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,28 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ.

2. Το ύψος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 29,53 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 653 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,24 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 459 εκατ. ευρώ ή 1,8% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,28 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

3. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31,26 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (32,24 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,22 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

4. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2.965 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.718 εκατ. ευρώ) και κατά 845 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα από τις αρχές τους έτους έχει γίνει ιδιαίτερα λελογισμένη χρήση και αξιοποίηση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, έχουν διατεθεί 374 εκατ. ευρώ ή το 33,3% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό (αρχική πίστωση 1,12 δισ. ευρώ, υπόλοιπο προς χρήση 746 εκατ. ευρώ). Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εφέτος, εκτός από την κάλυψη ανελαστικών δαπανών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων (130 εκατ. ευρώ), κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων δαπανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή