Berenberg: Η πολιτική αστάθεια η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη

Berenberg: Η πολιτική αστάθεια η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τρίχα η ελληνική οικονομία έχασε την ευκαιρία το β΄ τρίμηνο του 2014 να είναι το πρώτο τρίμηνο που θα καταγράψει θετική ανάπτυξη από τις αρχές του 2008, επισημαίνει σε ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα Berenberg.

Ωστόσο, σημειώνει ότι, παρόλα αυτά, η ελαφρά συρρίκνωση της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ ήταν η μικρότερη από το β΄ τρίμηνο του 2008 και ενισχύει τις ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε το 2014 να επιτύχει την πρώτη αύξηση του ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης. Ακόμη πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Berenberg, είναι το γεγονός ότι αν προσαρμοστούν τα στοιχεία σε εποχική βάση, τότε το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να ενισχύθηκε μέχρι και κατά 0,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014.

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της ύφεσης και την πρώτη αξιόλογη αύξηση του ΑΕΠ μετά τη σύντομη ανάκαμψη στα τέλη του 2009. Παρόλα αυτά η συνεχιζόμενη αναθεώρηση των επίσημων στατιστικών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των στοιχείων μετά το 2012. Συνεπώς, κανείς πρέπει να ερμηνεύσει με προσοχή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Η βελτίωση του ρυθμού της ανάπτυξης της οικονομίας επιβεβαιώνει εν μέρει τη σημαντική ανάκαμψη των δεικτών εμπιστοσύνης που παρατηρείται από το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οικονομικό κλίμα ήταν καλύτερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο δείκτης έφτασε τις 102,6 μονάδες ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 102,2.

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη από τα βάθη της οικονομικής ύφεσης καταγράφεται και σε άλλες έρευνες, όπως αυτή των υπευθύνων παραγγελιών (PMI), αν και ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κάτω από την τιμή των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η οξεία φάση της κρίσης έχε περάσει ενισχύοντας την εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και καταναλωτών. Παρόλα αυτά οι συνέπειες της μεγάλης ύφεσης που πέρασε η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσουν να γίνονται αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί από το 7,6% το 2008 στο 27,9% τον Σεπτέμβριο του 2013 και τώρα μόλις που αρχίζει να υποχωρεί, έχοντας μειωθεί στο 27,2% τον Μάιο του 2014. Η ανασφάλεια που αισθάνονται οι εργαζόμενοι σχετικά με τη θέση εργασίας τους έχει αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση και παρά την υιοθέτηση μεγάλου εύρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της φορολογίας που συνοδεύει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γνωρίσει ο αναπτυγμένος κόσμος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθεί να περιορίζει τις επενδύσεις.

Είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα πρέπει γι’ ακόμη μια χρονιά να βασιστεί στην πολύ καλή τουριστική σεζόν προκειμένου να επιτύχει ανάπτυξη το 2014. Η βελτίωση του ρυθμού της ανάπτυξης είναι απίθανο να περιορίσει τη μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει για την Ελλάδα, δηλαδή τον πολιτικό κίνδυνο. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Μόνο η αύξηση της απασχόλησης και η εύρωστη ανάκαμψη της οικονομίας θα προσφέρουν στη μεταρρυθμιστική αλλά και εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας μια καλή ευκαιρία να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη της οικονομίας επιβεβαιώνει ότι η χώρα είναι στον σωστό δρόμο και ενδεχομένως να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών της από την Ευρωζώνη όταν, αργότερα εφέτος, αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή