Η συμβολή του τουρισμού, της κατανάλωσης και των καταθέσεων

Η συμβολή του τουρισμού, της κατανάλωσης και των καταθέσεων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός, η ιδιωτική κατανάλωση, η αγορά των ακινήτων, η ροή των καταθέσεων και η απασχόληση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Alpha Bank.

Τουρισμός: Ο τομέας του τουρισμού έχει συμβάλει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της απασχόλησης. Η υψηλότερη καθαρή αύξηση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα καταγράφηκε στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τους τομείς του τουρισμού (ξενοδοχεία – εστίαση) αλλά και σε καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Ιδιωτική κατανάλωση: Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στην ιδιωτική κατανάλωση λόγω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νέα από τον κλάδο του αυτοκινήτου. Για το 7μηνο ο αριθμός των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 28,8%, έναντι μείωσής του κατά 0,5% στο ίδιο διάστημα του 2013.

Αγορά ακινήτων – οικοδομή: Χαμηλές είναι οι τιμές των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων (κυρίως χτισμένων πριν από 7 χρόνια, ή και παλαιότερων) ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές με υψηλού επιπέδου υποδομές, περιβάλλοντος και ποιότητας διαβίωσης. Η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στο σύνολο της χώρας ανήλθε κατά μέσο όρο στο 36,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι πωλήσεις ακινήτων σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζονται από τους πωλητές υπό πίεση και πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω της πολύ υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων ιδιαίτερα για φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και στην αγορά ακινήτων φαίνεται τώρα ότι καταγράφονται κάποια πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στον όγκο των αδειών οικοδομών θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων σε οικοδομές που σημείωσαν νέα πτώση κατά 42,3% στο 3μηνο του 2014. Συνολικά, αναμένεται ότι η πτώση των επενδύσεων σε οικοδομές θα περιοριστεί στο -16% το 2014 ως σύνολο και θα μετατραπεί σε αύξηση άνω του 10% το 2015.

Καταθέσεις: Η επιστροφή των καταθέσεων συνδέεται με την προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων. Παράλληλα, διαφαίνεται και η δυνατότητα εισροής σημαντικών ξένων κεφαλαίων για αγορά εξοχικής ή άλλης κατοικίας στην Ελλάδα. Στο πεντάμηνο οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων ανήλθαν στα 92,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 100,2% σε ετήσια βάση. Είναι πολύ πιθανό οι εισροές αυτές να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Απασχόληση: Μικρή περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας για το 5μηνο αποτύπωσαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά και μικρή αύξηση της απασχόλησης για τον Μάιο. Σημαντική συμβολή στην αύξηση των προσλήψεων στο 7μηνο έχουν οι συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς και οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Με την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 και τη μετεξέλιξή της σε ικανοποιητική και αυτοδύναμη ανάπτυξη της τάξης του 3%-3,5% ετησίως από το 2015 και στα επόμενα έτη το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης θα αυξηθεί σταδιακά και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή