HSBC: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών

HSBC: Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια του ομίλου της HSBC για την ελληνική αγορά περιγράφει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της στην Ελλάδα Στιβ Μπάνερ, προβλέποντας ανάκαμψη αλλά και ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών.

– Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς τράπεζες, η HSBC επέλεξε να παραμείνει εδώ. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

– Η HSBC ξεκίνησε την εδώ δραστηριοποίησή της το 1981 και έκτοτε πέτυχε να εξελιχθεί σε σοβαρό παράγοντα του ελληνικού χρηματοοικονομικού κλάδου. Παρά τις προκλήσεις λόγω του αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος, η Ελλάδα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και η HSBC μπορεί να διαδραματίσει ξεκάθαρο ρόλο και να συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Βασική προτεραιότητα του ομίλου μας είναι η εκμετάλλευση της παγκόσμιας παρουσίας και γνώσης μας, με σκοπό τη σύνδεση των αναγκών των πελατών μας με ευκαιρίες ανά τον κόσμο, γεγονός που έχουμε επιτύχει πολλές φορές και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η HSBC ήταν μεταξύ των διεθνών τραπεζών που υποστήριξαν την πρώτη έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο. Επίσης, η HSBC διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τόσο των συστημικών ελληνικών τραπεζών, όσο και αρκετών ηγετικών ελληνικών εταιρειών. Είμαστε σε θέση αφενός να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επέκτασή τους στο εξωτερικό, αφετέρου να βοηθήσουμε τις ελληνικές εταιρείες στη σύνδεσή τους με το διεθνές εμπόριο και με διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους. Ταυτόχρονα, με τα πρώτα βήματα της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης η HSBC βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να υποστηρίξει τις διεθνείς εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στους 100.000 πελάτες λιανικής τραπεζικής η HSBC συνεχίζει να προσφέρει πρόσβαση σε ευρύ φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας τη διεθνή ισχύ, εμπειρία και τεχνογνωσία της. Συνεπώς, η HSBC διαθέτει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της παγκόσμιας δικτύωσης προς όφελος των πελατών της, των μετόχων της και της ευρύτερης οικονομίας.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ελληνική αγορά και ποιοι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν;

– Προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά ως διεθνής τράπεζα ακολουθούμε μια πιο εστιασμένη στρατηγική, επιδιώκοντας να είμαστε οι καλύτεροι όπου έχουμε επιλέξει στρατηγικά να δραστηριοποιηθούμε. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του wholesale banking της HSBC παρέχει ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς εταιρείες, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με διεθνή προσανατολισμό. Στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, η HSBC θεωρείται «ειδικός» στη διαχείριση περιουσίας. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην παροχή εξατομικευμένων λύσεων, μέσω των παγκόσμιων υπηρεσιών Premier και Advance και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας στους πελάτες μας πολλαπλές επενδυτικές επιλογές σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, πρόσφατα ξεκινήσαμε να είμαστε περισσότερο ενεργοί και ως προς την παροχή δανειακών λύσεων προς τους ιδιώτες πελάτες μας. Εστιάζουμε κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά ταυτόχρονα αυξήσαμε και το εύρος των δανειακών υπηρεσιών μας, με σκοπό να καλύψουμε ένα ευρύτερο φάσμα αναγκών των πελατών μας. Αλλος ένας κλάδος, στον οποίο επικεντρωνόμαστε, είναι η ναυτιλιακή χρηματοδότηση, που ήταν άλλωστε και ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε τη δραστηριοποίησή μας στην Ελλάδα. Παρέχουμε ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ναυτιλιακές εταιρείες και αυτός ο τομέας θα είναι κομβικής σημασίας για εμάς στο μέλλον.

– Πιστεύετε ότι η κυριαρχία τεσσάρων τραπεζών θα ευνοήσει ή όχι τους καταναλωτές;

– Η ύπαρξη τραπεζών με ισχυρή κεφαλαιοποίηση, που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, είναι ιδιαίτερα καθοριστική σε οποιαδήποτε χώρα. Στην Ελλάδα, τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών έχουν πλέον ενισχυθεί σημαντικά. Η δυνατότητα πρόσβασης σε ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση και πλήρη γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή