ΤτΕ: Στα 2.422 εκατ. το πλεόνασμα στο επτάμηνο

ΤτΕ: Στα 2.422 εκατ. το πλεόνασμα στο επτάμηνο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα 2.422 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, καθώς στο ίδιο διάστημα η ΤτΕ είχε καταγράψει ταμειακό έλλειμμα στο πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού της τάξης των 2.974 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους) παρουσίασε έλλειμμα 1.721 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7.932 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27.033 εκατ. ευρώ, από 24.761 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Οσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 28.768 εκατ. ευρώ, από 33.887 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013.

Πάντως, το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 2.422 εκατ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή