Αρχίζει άμεσα η δωρεάν διανομή των ροδάκινων

Αρχίζει άμεσα η δωρεάν διανομή των ροδάκινων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέτρο της δωρεάν διανομής ποσοτήτων ροδάκινων με την παράλληλη καταβολή αποζημίωσης θα εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο για τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς. Οι ποσότητες θα διατεθούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φιλανθρωπικά, κοινωφελή ιδρύματα και ιερές μητροπόλεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ υπό τον υφυπουργό κ. Δ. Κούρκουλα συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης νέων αγορών. Η απόφαση για τις τελικές ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών από κάθε χώρα της Ε.Ε. που θα αποζημιωθούν αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ τα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί υπολογίζονται στα 30-35 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης, μετά τη χθεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους των ροδακινοπαραγωγών, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου, απέφυγε να προσδιορίσει επακριβώς τις ποσότητες φρούτων που έχουν παραμείνει αδιάθετα και θα ενταχθούν στα μέτρα. Οι παραγωγοί στην ίδια σύσκεψη πρότειναν ποσότητες ροδάκινων να δοθούν για χυμοποίηση και στη συνέχεια να διατεθούν ως χυμός τον χειμώνα στα σχολεία, προκειμένου να μην καταστραφούν τα φρούτα. Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως για να εφαρμοστεί θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Κομισιόν.

«Κοινή εκτίμηση υπουργείου και φορέων είναι ότι μια ποσότητα της τάξης των 10.000 τόνων πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί μέσω του προγράμματος της δωρεάν διανομής, ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου μετά τη σύσκεψη.

Οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών πάντως ανεβάζουν τις αδιάθετες ποσότητες φρούτων στις 50-55.000 τόνους. Η πρόταση της χυμοποίησης εξασφαλίζει ότι θα μπορέσουν να διοχετευθούν μέσω του μέτρου της δωρεάν διανομής μεγαλύτερες ποσότητες, διευκρινίζουν. «Το νωπό ροδάκινο έχει περίοδο “ζωής” μόνο 20 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένες οι ποσότητες που μπορούν να διατεθούν», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας Κώστας Ταμπακιάρης.

Η αποζημίωση που προβλέπεται από την Ε.Ε. φτάνει τα 0,27 ευρώ το κιλό για τις ομάδες παραγωγών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής, αλλά περιορίζεται στα 0,13 ευρώ το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς, καθώς οι τελευταίοι έχουν δικαίωμα να ενταχθούν μόνο στο μέτρο της απόσυρσης. Ο κ. Ταμπακιάρης διευκρινίζει ότι θα γίνει προσπάθεια και οι μεμονωμένοι παραγωγοί να συνδεθούν με κάποια ομάδα παραγωγών. Οσον αφορά την πιθανότητα διοχέτευσης των ροδάκινων σε άλλες αγορές, ανέφερε ότι «πρόκειται για μη υλοποιήσιμα σενάρια, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα».

Το θέμα της εξεύρεσης νέων αγορών συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΞ, υπό τον υφυπουργό κ. Δ. Κούρκουλα.

Διερευνήθηκε η δυνατότητα να προωθηθούν ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία ή τη Σερβία, χώρες που θα καλύψουν το κενό των ρωσικών εξαγωγών και στις οποίες πιθανότατα να δημιουργηθούν ελλείψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαπραγματευτεί τη μείωση των δασμών, ώστε να καταστούν εφικτές οι εξαγωγές.

Οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών χθες το απόγευμα συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή