Εκτός πλειστηριασμών ακίνητα που δεσμεύθηκαν για «μαύρο χρήμα»

Εκτός πλειστηριασμών ακίνητα που δεσμεύθηκαν για «μαύρο χρήμα»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπλόκο» στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν δεσμευτεί εξαιτίας υποθέσεων που αφορούν «μαύρο χρήμα» βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, κ. Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίζεται πως η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες οφείλει να ενημερώσει μέσα σε δύο ημέρες τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τις περιπτώσεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από φορολογικά αδικήματα, τελωνειακά αδικήματα ή αδικήματα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αποστέλλοντας τις σχετικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αν η Αρχή έχει μπλοκάρει τη μεταβίβαση ενός ακινήτου και η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό του ακινήτου εάν ο ιδιοκτήτης του έχει ληξιπρόθεσμα χρέη. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η απαγόρευση εκποίησης ακίνητης περιουσίας που επιβλήθηκε με διάταξη του προέδρου της Αρχής εμποδίζει την επίσπευση προγράμματος πλειστηριασμού του ακινήτου αυτού εκ μέρους του Δημοσίου λόγω ανεξόφλητων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, δηλαδή την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως του αρμοδίου ποινικού δικαστηρίου ή την για οποιονδήποτε λόγο ανάκληση της διάταξης, με την οποία επιβλήθηκε η δέσμευση.

Παράλληλα, με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου ζητείται να εφαρμοστούν οι διατάξεις που υποχρεώνουν εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, η οποία με τη σειρά της θα μπορεί να δώσει εντολή για «πάγωμα» λογαριασμών, θυρίδων, όπως και της μεταβίβασης κάθε περιουσιακού στοιχείου των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω διατάξεις που προβλέπουν τα παραπάνω έχουν ψηφιστεί από το 2008 και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι το υπουργείο έρχεται να δώσει εντολή για εφαρμογή τους έξι χρόνια αργότερα. Πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαδικασία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδήματος, μη απόδοση ΦΠΑ, εικονικά ή πλαστά τιμολόγια), λαθρεμπορίου αλλά και οφειλών του Δημοσίου. Το «πάγωμα» ενεργοποιείται από την Αρχή εφόσον υπάρχει διαδικασία ανάκρισης και αφορά την απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή